Home / Регіональні новини / Чиє бидло краще? (фото)

Чиє бидло краще? (фото)

Пам’ятається, наприкінці літа 2015 року у Володимирці сталася довгоочікувана подія: в центрі селища виріс барвистий дитмайданчик. Дякували меценату Віктору М’ялику всім селищем. Обіцяли глядіти, як око в лобі…

Минуло два роки. Як і все, що користується активним попитом, дитмайданчик потроху втратив свою новизну. Та й вандали доклали до того свою нерадиву руку.

Мами з дітками неодноразово «насолоджувались» за́мком і паровозиком, розмальованими, даруйте, фекаліями. Не раз батьки виганяли звідси підлітків, які свідомо ламали вертольотик чи паровозик, обписували їх нецензурщиною.

Врешті-решт, мами – не одвічні охоронці спільного для володимирчан майна. Та й постійно дерти горло на чужих розбишак і бути для них крикливою «лякалкою» з часом набридає.

Зазвичай майданчик має більш-менш пристойний вигляд. Місцями валяються обгортки цукерок та пляшки з-під пива. Проте після вихідних сміття більшає: вечорами молодь збирається тут на посиденьки. Для різноманіття беруть насіння соняшника, шампанське, кавуни. А результати посиденьок осідають під деревами: пляшки, серветки, коробки від цукерок, бува – й презервативи. У пісочницях завдяки цим непроханим вечірнім гостям діти можуть гратися недопалками. При вході стоять урни. Але ж до них іти цілих 2-3 метри; для молоді, яка не має морального права вештатися дитячим майданчиком, це далеко. Смітять собі під ноги. І так чинять навіть деякі батьки, приходячи сюди з дітьми.

– Неприємно це все. Поки одні галасують, закликаючи до порядку, інші продовжують «свинячити», – пожалілася жіночка, яка з донькою приходить на цей майданчик.

Питання туалету на території цієї дитячої ігрової зони досі залишається проблемним. При потребі мами мусять користуватися неєвропейськими методи виховання і ведуть діток прямо «під кущик». У крупних містах у такому випадку на вас дивитимуться, як на дикуна. Більш «продвинуті» мами купують спеціальні малі переносні горщики. Тож коли поблизу немає туалету, а дитині конче туди треба, користуються цим диво-засобом.

З іншого боку, встановлення туалету на дитмайданчику, ймовірно, спричинить нові випадки вандалізму: від занедбання приміщення дорослими відвідувачами до спроб зробити внесок у «стріт-арт». Як приклад – громадський туалет між «Рікосом» і дитсадком «Малятко». Повести туди дитину не хочеться і не можеться, бо стіни обписані матюками, а всередини – ядучий запах. Звісно, стіни періодично біляться, а приміщення прибирається, однак написи поновлюються, як гриби після дощу.

Дозволити ходити в туалет лише діткам, щоб він залишався чистим, – цього не забезпечиш і не проконтролюєш. Та й завжди знайдеться той, хто знехтує правилами і зумисне нашкодить. Тому туалет не будується, а мами з дітками торують стежку «під дерево».

Що ж нам, люди, треба? Купуємо ж сучасні автівки і телефони, маємо підлогу з підігрівом і функцію «розумний дім», а поводимося, як печерні люди.

Відкриваючи два роки тому майданчик, меценат зізнався, що потратив на його встановлення майже чверть мільйона гривень. То чом же зневажаємо цей дарунок? Адже тут граються наші діти, наші братики і сестрички.

Пройдіться нині повз центральний дитмайданчик. Слів цензурних не добереш. А якщо лайку замінити зірочками, то «промова» буде всуціль зоряною. Знаєте, чому? А тому, що майданчик недавно розтрощили. Рознесли по часточках вертольотик, машинку, а на додачу зламали молоде деревце.

Опускаються руки. Не знаходяться слова. А якби знайшовся той, хто так чинить, – хотілося б його мордою у це свинство. Так натовкти, щоб дурість випала з голови. Щоб паростки розуму і совісті пробилися з-під товстого шару невігластва.

Поки містяни обурюються через потрощений майданчик, влада шукає відповідального. Адже виявилося, що дитмайданчики у селищі – безгоспні об’єкти! Прокуратурою встановлено, що дитмайданчики у Володимирці на кінець жовтня не паспортизовані. Тож у судовому порядку вирішується питання їх передачі на баланс КП «Аква», зазначив начальник відділу Сарненської місцевої прокуратури Микола Кругліцький. Відповідне рішення очікується наприкінці листопада,та воно навряд чи врятує нас від вандалізму. Самі ж вандали, очевидно, чекають, поки когось не застукають на гарячому.

А може, влаштуємо конкурс, чиє бидло краще? У Зеленому з розтрощеною автозупинкою чи у Володимирці з розтрощеним майданчиком, ліхтарями на площі і в парку? А що обрати у якості призу? Айфон, «беху» чи вистачить… пляшки дешевої горілки?

То хто ж кращий? Як нищити, то «гаразд», а як нести відповідальність, то «слабо»? і все ж – дограєтесь!

Олена СТЕЛЬМАЩУК.

polissya.net

Про admin

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X