Home / Новини РАЕС / Талановита молодь є рушієм розвитку атомної енергетики – Вараш (відео, фото)

Талановита молодь є рушієм розвитку атомної енергетики – Вараш (відео, фото)

Переможниця конкурсу рефератів Рівненської АЕС «Малі Курчатовські читання» – школярка з м. Вараш посіла перше місце на Всеукраїнському конкурсі рефератів «Ядерна енергія і світ».

2018-05-07-16-51_img_6649

Щороку напередодні Дня енергетика з метою патріотичного виховання молоді, популяризації та формування у юного покоління позитивного ставлення до атомної енергетики управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС проводить конкурс рефератів «Малі Курчатовські читання» серед старшокласників міста-супутника та населених пунктів зони спостереження Рівненської АЕС. Автори кращих робіт беруть участь у Всеукраїнському конкурсі рефератів «Ядерна енергія і світ», організатором якого є НАЕК «Енергоатом» та ГО «Українське ядерне товариство».

2018-05-07-16-51_img_6425

Фінал конкурсу відбувся в Київській політехніціФінал Всеукраїнського конкурсу рефератів відбувся минулого тижня в НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського». Конкурсантами стали 19 школярів з міст-супутників АЕС України, Іванківського району Київської області та Харківщини.

Роботи юних авторів оцінювало професійне журі: директор Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства та технологій Національної академії наук України, член-кореспондент НАНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Віктор Воєводін; директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАНУ, член-кореспондент НАНУ, доктор технічних наук, професор Анатолій Носовський; заступник декана теплоенергетичного факультету НТУУ «КПІ», кандидат технічних наук Вадим Кондратюк; радник президента НАЕК «Енергоатом», член Ради оптового ринку електроенергії України Костянтин Запайщиков та виконавчий секретар Українського ядерного товариства, кандидат політичних наук Данило Лавренов.

2018-05-07-16-51_regeshhuk

Учениця ЗОШ №3 Ольга Регещук Місто-супутник Рівненської АЕС Вараш на конкурсі представляли троє старшокласників – учасники «Малих Курчатовських читань»: учень ЗОШ №1 Іван Сєров з роботою «Новітні форми використання ядерних відходів», учениця ЗОШ №3 Марина Гапонова з роботою «Проблема утилізації відпрацьованого ядерного палива в Україні: аналіз міжнародних стандартів та перспективи будівництва ЦСВЯП в Україні» та учениця ЗОШ №3 Ольга Регещук з роботою «Перспективи розвитку атомної енергетики».

2018-05-07-16-51_syerov

Як зауважив голова журі В. Воєводін, в останні роки конкурс збирає все більше учасників, демонструючи високу популярність серед учнівської молоді, також зростає якість робіт та рівень підготовки молоді. Виступи школярів викликали жваві дискусії та обговорення серед членів журі щодо розподілу призових місць і заохочувальних призів, адже у фіналі конкурсанти блискуче представили свої роботи, проявили високу обізнаність в питаннях атомної енергетики, показали креативність і підтвердили нестандартність у виборі тематики робіт.

2018-05-07-16-51_gaponova

Нагородження учня ЗОШ №1 Івана Сєрова За результатами конкурсу молодь з міста Вараш здобула призові місця. Одинадцятикласниця Марина Гапонова посіла перше місце, а десятикласник Іван Сєров за активну участь в конкурсі та ґрунтовний підхід у розробці своєї теми здобув заохочувальний приз. Переможці отримали від організаторів цінні призи, а всі учасники – пам’ятні подарунки. Приємним бонусом для школярів стала захоплююча екскурсія до Водно-інформаційного центру – Музею води та Державного музею авіації в Києві.

2018-05-07-16-51_dsc_8715

Учениця ЗОШ №3 Марина ГапоноваЗа словами володарки золотої нагороди конкурсу, тема будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива є надзвичайно актуальною. «З вибором теми, мені допоміг тато, який працює на Рівненській АЕС, – розповідає Марина Гапонова. – Тема є досить наболілим питанням для України, яка на сьогоднішній день залежить від Росії, оскільки змушена вивозити відпрацьоване ядерне паливо російського походження із трьох українських АЕС в РФ, витрачаючи на це значні кошти. У своїй роботі я хотіла продемонструвати один із шляхів вирішення даного питання, а саме – будівництво ЦСВЯП. До останнього не вірила у свою перемогу, адже усі мої конкуренти продемонстрували досить впевнені виступи, показували високі знання і кожна з робіт була гідна першого місця. Я дуже вдячна своєму науковому керівнику за значну допомогу у підготовці до конкурсу». Варто також відзначити, що нещодавно юну розумницю з Вараша є володаркою Премії Київського університету імені Бориса Грінченка за кращий «Ерудит-турнір» у ХХ Всеукраїнському турнірі юних істориків.

Велика заслуга у підготовці конкурсантів належить їхнім шкільним педагогам, які щороку готують до Всеукраїнського конкурсу рефератів нових учасників. Примітно, що переможців підготували вчителі, які самі мають певні досягнення у професійній діяльності. Так, науковий керівник І. Сєрова – вчитель фізики Вараської ЗОШ №1 Катерина Сидорчик нещодавно посіла ІІІ місце у фінальному турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018» в номінації «Фізика».  Начальник НТЦ РАЕС Юрій Єлієєв вручає Подяку вчительці фізики ЗОШ №3 Галині ТурчинськійА наукового керівника М. Гапонової та О. Регещук – вчителя фізики Вараської ЗОШ №3 Галину Турчинську, яка вже не перший рік готує своїх учнів до участі в національному конкурсі, за значний внесок у підготовку цьогорічного переможця відзначено Подякою НАЕК «Енергоатом» та УкрЯТ. Під час вручення нагороди начальник навчально-тренувального центру РАЕС Юрій Єлісєєв підкреслив, що для виховання майбутнього працівника атомно-енергетичного комплексу потрібно докласти чимало зусиль ще зі шкільної парти. «Велика заслуга педагога – виховати любов до предмету, з яким учень у подальшому може пов’язати своє життя», – наголосив Ю. Єлісєєв. В цілому, варто відзначити, що навчальні заклади м. Вараш активно та тісно співпрацюють із Рівненською АЕС, надаючи методичну та консультаційну допомогу в проведенні освітніх проектів, зокрема «Малих Курчатовських читань», поглиблюючи знання та розширюючи світогляд обдарованої молоді щодо ядерної галузі, – повідомляє rnpp.rv.ua.

Про Varash Info

Читайте також...

ОБ’ЄКТИ НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА РАЕС ПЕРЕДАДУТЬ МІСТУ. ПРАЦІВНИКІВ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ РОБОТОЮ

Які саме дивіться у сюжеті телеканалу “Енергоатом”  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X