Home / Міські новини | Вараш / Рівненщина визначила «Кращого пожежного-рятувальника» за форматом міжнародних змагань «Firefighter Combat Challenge» (відео)

Рівненщина визначила «Кращого пожежного-рятувальника» за форматом міжнародних змагань «Firefighter Combat Challenge» (відео)

varash00110У п’ятницю, 24 березня, у місті Вараш, на базі критого спортивного комплексу 2-го державного пожежно-рятувального загону по охороні Рівненської АЕС, відбувся І-й Чемпіонат серед пожежно-рятувальних підрозділів Рівненщини на звання «Кращий пожежний-рятувальник» за форматом міжнародних змагань «Firefighter Combat Challenge».

На відкритті були присутні керівництво Головного управління ДСНС у Рівненській області, представники Рівненської атомної електростанції, громадськість та учні, що із зацікавленістю спостерігали за змаганнями. Варто зауважити, що місто Вараш  стало першим містом, а Рівненщина – першою областю в Україні, де пройшли змагання такого високого рівня. На офіційній частині змагань учасників привітали заступник начальника головного управління Державної служби надзвичайної ситуації у Рівненській області, полковник служби цивільного захисту Ігор Мехальчук та ветеран пожежної охорони Міністерства Внутрішніх Справ України, начальник УПАГР Рівненської АЕС, Віталій Поліщук.

Головною метою проведення змагань було підвищення рівня майстерності та оперативної готовності до дій за призначенням, а також визначення фізичного рівня особового складу пожежно-рятувальних підрозділів Рівненського гарнізону. На звання «Кращого пожежного-рятувальника» змагалося 60 вогнеборців із 20-ти районних та міських підрозділів обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.

В минулому 2015 році наші учасники вже приймали участь в цих змаганнях, які проходили в місті Лодзь (Польща) і вони показали досить гарні результати, як на перший раз.

Дані змагання мали свою специфіку виконань і певну відмінність від українських стандартів і зовсім були не схожі на традиційний пожежно-прикладний спорт. Змагання поділялися на індивідуальні та командну естафету. Наприклад, у індивідуальному конкурсі учасник виконував 5 послідовних вправ. Так вогнеборець одягнений в бойове спорядження в апараті на стисненому повітрі, якомога швидше піднімався по висувній драбині у вікно третього поверху навчальної башти. Перебуваючи на висоті, за допомогою рятувальної мотузки, він піднімав із землі на верх башти складене у скатку рятувальне спорядження вагою 15 кілограмів. Далі учасник спускався донизу та за допомогою 5-ти кілограмового молота, сильними ударами пересував на один метр 72-кілограмову металеву конструкцію. Виконавши ці вправи, учасник пробігав імпровізовану 40-ка метрову смугу перешкод з пожежних гідрантів, брав водяний ствол під тиском та долав зворотну 25-ти метрову дистанцію у вигляді зачинених дверей, після чого мав влучно поцілити струменем води у мішень.

І заключним етапом проведення змагань було швидко провести евакуацію потерпілого із небезпечної для життя зони. В ролі потерпілого був спеціальний, навчальний 80-кілограмовий манекен, що максимально відтворював параметри  тілобудови людини. Його потрібно було перенести на 30-метрову відстань до фінішу. Загалом на виконання усього комплексу вищезазначених вправ, учаснику давалося дві з половиною хвилини. Варто додати, що усі вправи мали виконуватися у чіткій послідовності. За неналежне виконання додавалися 5-ти та 10-ти секундні штрафи або ж дискваліфікація учасника.

За підсумками змагань, суддівською колегією були оприлюдненні наступні результати: у командній естафеті 1-ше місце здобули бійці 22-ї державної пожежно-рятувальної частини по охороні Рівненської АЕС, 2-ге місце посіли вогнеборці 2-ї державної пожежно-рятувальної частини міста Рівне та 3-тє почесне місце зайняла команда рятувальників пожежно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС. В індивідуальному забігу кращим виявився Юрій Гайструк –  начальник караулу пожежно-рятувальної частини АРЗ СП, друге місце посів Вадим Петрук – старший пожежний-рятувальник 2-ї ДПРЧ Рівного та третє місце Андрій Семенович – начальник караулу 9-ї ДПРЧ обласного центру.

Ми запитали в Юрія Гайстука, який виявився кращим в індивідуальному забігу про враження від змагань і про те, які він бачить перспективи, щоб ці змагання з обласного рівня перейшли на всеукраїнський.

Нагадаємо, що взагалі дані змагання були започатковані у США ще в 1974 році в якості пілотного проекту з визначення рівня фізичної придатності претендента на здобуття професії пожежного. За короткий термін часу вони себе виправдали та отримали зелене світло на постійне використання. Змагання «Firefighter Combat Challenge» отримали шалену популярність у вогнеборців з різних країн світу та у 1992 році стали поправу називатися міжнародними, а його учасники вважали за честь прийняти у них участь. Такі вправи розвивають у бійців пожежної охорони не лише фізичну силу, витривалість та швидкість, але й навчають оперативно зорієнтуватися на місці виникнення будь-якої надзвичайної пригоди та прийняти вірне рішення в екстремальній ситуації.

Людмила Скібчик

Про admin

Читайте також...

Сумна звістка огорнула Вараш

22 березня в стаціонарі Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті №2 м.Харків помер молодший сержант …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X