Home / Міські новини | Вараш / Бізнес / Власниця магазину канцелярії легально(!) завела бізнес в онлайн. І тепер продає через соцмережі

Власниця магазину канцелярії легально(!) завела бізнес в онлайн. І тепер продає через соцмережі

Віра Литвин із Вараша у період карантину частково перевела свій бізнес в онлайн, виконавши усі вимоги податкового кодексу. Не просто зорганізувала сторінки з оголошеннями про продаж товарів у соцмережах, а виготовила необхідні для цього документи, аби дотриматися букви закону. Вона мусить бути зразковою: жінка – не лише підприємець зі стажем, а ще й голова міської громадської організації Комітету підприємців.

Пані Віра відстоює права підприємців міста, за необхідності допомагає тим, хто того потребує. Вчитель за освітою, тепер вона трохи менеджер та юрист, трохи психолог та економіст – власна справа вимагає хорошої самоосвіти. Нині Віра Литвин має магазин канцелярських товарів.

– Я була вчителькою у Заболоттівській школі. А вже з 1996 року стала підприємцем. Багато чого освоїла: шукаючи товар, довелося вивчати і розуміти економіку країни, укладаючи договори, відстоювати свої позиції у судах – вивчати юриспруденцію, бухгалтерський облік та податковий кодекс.

Пані Віра каже, що канцелярія – сфера, близька їй по духу. Спочатку вона продавала одяг. Коли ж з торгового павільйону на ринку перейшла торгувати у магазин, змінила товар.

— Продаю не тільки офісну та шкільну канцелярію, а ще дитячі книжки, товари для творчості й розвитку, різні сувеніри.

Криза у бізнесі

За час, відколи займається підприємницькою діяльністю, Віра Литвин бачила всяке. З різними людьми доводилось мати справу. Пережила і дві економічні кризи, тож вже має власну інструкцію дій у разі подібної ситуації.

– У такі періоди найболючіші – це стрибки курсу долара.Коли настає такий момент, потрібно зорганізуватися: аналізуєш і починаєш думати, як правильно себе повести в ситуації, що склалася. Тут вмикається економічний прорахунок. Прораховуєш, як все має бути, що можна втрачати, а що ні. Йдеш на ризики.

Віра Литвин каже: якщо хочеш бути успішним у підприємницькій діяльності – завжди ризикуєш.

– От я планувала капітальний ремонт приміщення – відмінила, обійшлась лише косметичним.

На книжкових форумах вона домовилась про співпрацю з видавництвами про закупівлю дитячої літератури – договір відтермінувала. Планувала виготовлення індивідуальних подарункових сувенірів. Проте це так і залишилось в планах.

— Пам’ятаю, був запас товару, але не було прибутків, то скоротила свої витрати, в тому числі і по сімейному бюджету. Почала більше вивчати запити населення та прискіпливіше ставитися до закупівлі товару. Коли кризовий момент приходить, потрібно везти те, що людям потрібно, а не те, що тобі подобається. Тоді економніше і раціональніше ставишся до запитів ринку, досліджуєш, який краще купувати товар.

Переведення в онлайн: як це було

Віра Литвин розповідає, що до карантину ніколи не продавала в мережі. Та й специфіка товару трохи інша: не було потреби шукати в мережі ручку чи олівці, якщо в магазині все під рукою, покупці їх могли помацати, роздивитися. Проте нові умови досвідченого підприємця не злякали.

– Коли проаналізувала способи як працювати далі, чи можна заробити, не виходячи з дому, зрозуміла, що є така можливість: адже законом не заборонено працювати онлайн. Тож я пішла за КВЕДами (класифікатор видів економічної діяльності – авт.), бо у мене такого не було: звернулася у ЦНАП до державного реєстратора щодо внесення змін до видів діяльності. В результаті додала ще один вид підприємницької діяльності, який дозволяє продавати товар через інтернет.

Віра створила групу у Вайбері та Фейсбуці. На вхідних дверях приміщення магазину лишила оголошення про те, що на період карантину магазин працює в режимі онлайн.

— У Вайбері приєднала усіх своїх знайомих, попросила їх, аби й вони приєднали своїх друзів у групу для купівлі канцтоварів. Заробітку якогось фактично не було. Але те, що я виручила на онлайн-продажах, допомогло без залучення додаткових коштів з сім’ї оплатити всі платежі і не призупиняти підприємницьку діяльність. Підприємцям, які не мали фінансової подушки, якихось власних заощаджень та дистанційної торгівлі, було дуже тяжко втриматися в цей період.

Безпека – понад усе

Так для Віри Литвин розпочався зовсім новий етап підприємницької діяльності, в дечому виснажливий та не дуже рентабельний. Покупців було небагато, а продати те, про що вони не знають, взагалі неможливо.

– Найчастіше замовляли те, що необхідно в першу чергу, – ділиться досвідом наша співрозмовниця. – Ручки, клей, дитячі товари, дітям книжечки, розмальовки, олівці – бо вони постійно знаходились вдома і батькам потрібно було їх чимось зайняти.

Замовлення приймала по телефону і одночасно домовлялася про час і місце доставки товару. Далі збирала замовлення. Під час передачі товару розраховувались готівкою або через бездротовий термінал чи, за можливості, перераховували кошти на підприємницький рахунок. Контакти з людьми відбувались на свіжому повітрі, у масці і в рукавичках. Клієнти були не лише з Вараша.

Підприємці – в допомогу медикам

Та до продажів в онлайні у Віри Андріївни були й інші справі. Жінка неохоче про це говорить, бо вважає, що просто вчиняла так, як би хотіла, аби робили і усі інші.

– Про свою волонтерську діяльність не говоритиму, хай люди розкажуть. Не люблю публічних фото та виступів. Робити добрі справи треба мовчки, люди самі оцінять. Коли з іншими підприємцями допомагали медикам за потребою, лікарні не розділяли якось. Допомагали конкретним лікарям, купували те, що вони просили. Все надали безкоштовно. Передавали медикам все необхідне при мінімумі контактів, або ж відвозили, куди просили.

Коли з’явився благодійний фонд СтопВірус.Вараш, підприємці почали перераховувати кошти на рахунок фонду. Але іноді ще й досі особисто передають необхідне для лікарні.

volodymyrets.city

Про Varash Info

Читайте також...

Сумна звістка огорнула Вараш

22 березня в стаціонарі Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті №2 м.Харків помер молодший сержант …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X