Home / Регіональні новини / Жителі Озера та Довговолі готові перекрити “варшавку” (фото)

Жителі Озера та Довговолі готові перекрити “варшавку” (фото)

12 жовтня у приймальні райради було людно. На зустріч із заступником голови райради Володимиром Савоніком прийшли мешканці Довговолі та Озера із сільськими головами, бо проблема одна і та ж: процес електрифікації нових вулиць не рухається. І йдеться не про 1-2 будинки.

У Довговолі на підключення чекає ціла вулиця, а це 98 ділянок, на яких вже побудовано чи будується близько 50 будинків. І усім потрібно світло. Бо у нинішній час без нього – нікуди, все на електриці.

Електрифікації чекають вже давно. Жителі кажуть, що у РЕМі їм говорили, що відповідний проект розроблений ще з 2012 року, хоч в очі його вони не бачили, а будівництво їм обіцяли вже у І кварталі 2017 року. Уже упродовж 2 років люди дуже тісно спілкуються з РЕМом, і ніби від очільника структури Василя Стовби є розуміння, а на практиці ж нічого не вирішується. Нині ж людям вже ніхто і нічого не каже. Бідкаються, що в того РЕМу все лише на словах, а дій ніяких. Жителі готові заплатити половину від необхідної для підключення лінії суми, аби лише мати оселі зі світлом. Через довгі безрезультативні клопоти звернулися до РДА та райради, там же направили відповідні листи до вищих органів, пообіцявши у разі будь-яких відповідей інформувати громаду, бо ж теж на стороні людей. Як останній засіб впливу на зміну ситуації, що склалася, жителі відкрито заявляють про готовність перекрити «варшавку» у разі, якщо і в ОДА та облраді не зможуть допомогти. Кажуть, що то, мабуть, єдиний метод, який подіє, бо бачили багато таких прикладів. Розуміють, що таким кроком змусять взяти участь в цьому багато сторонніх і ні в чому не винних людей, які кожен поспішатиме у своїх справах, але апелюють, що це точно приверне загальну увагу до проблеми.

img131015

Розповідає житель Довговолі Сергій Кібиш:

– У мене так діти школу закінчать, а світла так і не діждуться! Ми підключені до сусіда на вулиці, що поряд, через переноску у 120 метрів. Аби зварити зранку щось, моя дружина встає дуже рано, бо коли варитиме трохи пізніше – нічого не вийде, бо напруги не вистачить. Вдень у нас увімкнені лише холодильник та бойлер, стоять енергозберігаючі лампочки, але навіть не всюди, бо не тягнуть. Одночасно увімкнути  плиту і чайник чи чайник і духовку практично неможливо.

Звісно, сусіду теж все це створює незручності, бо ж рахує електрику йому, але по-людськи дозволяє нам так підключатися, бо ж розуміє, що й у нас немає виходу. Але ж так не триватиме вічно. Це зараз нас таких 20 хат, які роблять за таким же принципом, а коли ще 20 хат підключиться, хто нам дозволить таке робити?

img131017

Зараз я можу увімкнути лише 1 електроприлад нормально, а в суботу взагалі все відключаю, бо нічого не тягне.

Ми вже роками б’ємося за підключення. Є люди, які орієнтувались на певну суму, а роки йдуть, тарифи міняються, і тепер замість 800 гривень потрібно вже платити 1700 за підключення лише 1 кВт енергії. А дехто ж розраховував на попередню суму, нам же казав Василь Стовба, що для нас ціна не підніметься. Ми про це й людям говорили. А тепер сума чогось інша і дехто просто не в змозі буде її оплатити. Та хай навіть так, аби вже зробили!

Першого разу, коли я пішов із заявою на підключення до РЕМу, мені дали відповідь, що ради мене одного ніхто не прокладатиме електричну лінію. Проте сьогодні я з такою проблемою не один. Навесні ми всі писали колективну заяву, носили до РЕМу, проте керівник нас просив не ставити дату. Ми пішли йому назустріч, не поставили, а тепер от ніякого здвигу немає. Та аби зробити ту лінію, я замовив собі 20 кВт замість необхідних 10-ти, людей просили взяти хоча б по 5кВт, щоб назбирати на «лінію». Замовляли по більше кіловат, ніж треба, аби лише назбирати необхідну суму.

Та ми усі разом готові дати тисяч 700-800, але ж хай нам допоможуть, хай і влада щось дасть

Дзвонив я і на «гарячу лінію» обленерго з цього приводу, звідти прийшла відповідь, що весною цього року заплановано провести лінію. Ми чекали. Але ж нічого нема!

Знаю, що і в інших селах є така ж проблема. І якщо нам ніхто не допоможе, ніхто нічого не скаже в області, перекриватимемо дорогу і не будемо нікого пускати. Зрозумійте, що то не якась наша забаганка, а відчайдушний крок. Ми роками просимо, вже нема куди терпіти. Бо ж так і життя пройде, а світла нема: живеш на переносці. Того нас своєю бездіяльністю штовхають на крайні міри. Аби не вдаватися до них, у нас ще є надія – з місцевою владою поїдемо на засідання сесії облради, якщо ж результату не буде, то півтори години – і траса перекрита. Повірте, ми організуємось, бо у багатьох селах є така ж проблема, не ми одні такі.

Коментує Довговільський сільський голова Анатолій Федорчук:

– Так, люди обурені, бо реакції якоїсь нема. Якби ще сказали, що, хлопці, почекайте, ось тут ми провели «лінію», і ось в цьому селі, і черга ще така ось, і до вас дійдемо – люди б смиренно чекали, ніхто б нічого не мав проти. Але ж такого нема. Та ніхто ж не вимагає від держави перекрити йому дах чи збудувати нову дорогу, а лише елементарного! Без цього ж усе стоїть.

Коментує Озерський сільський голова Віктор Семчук:

– У нас 3 новозабудованих вулиці, 8 будинків вже повністю побудовано, тож осіб з 15 вже могли б замовити якісь кіловати, але цих грошей точно не вистачить, аби провести цілу лінію. Де сільська рада візьме такі суми коштів? Це нереально. Я теж вивчав можливі варіанти виходу із ситуації, що склалася. Є два варіанти електрифікації. Одним із них є варіант здешевлення електрифікації через непросту процедуру поетапного повернення коштів електроперередавальній організації, якщо за її кошти відбудеться підключення, але як відповіли мені у Рівнеобленерго, у них на сьогодні немає досвіду реалізації подібної складної процедури, бо жодна сільрада не наполягала на її послідовній реалізації, ніхто не працював за такою схемою. І тут, певно, питання не до нашого районного РЕМу, бо вони лише виконавці.

Коментує заступник голови райради Володимир Савонік:

– Представники громад вже приходили до мене на прийом десь із тиждень тому, розповідали про проблему. Електрифікація не відбувається вже упродовж років. Люди пробують щось робити, добитися якихось відповідей від районного та облрему, йдуть, зустрічаються з керівниками, надсилають листи, чекають, але віз і нині там. В свою чергу розумію, що то велика проблема. Та й що говорити з нашим РЕМом складно. Можу навіть сказати про ті депутатські звернення до них, на які відповіді ми так і не отримали.

Я надіслав відповідне звернення до обласних депутатів, чекатимемо реакції. Як тільки знатиму дату найближчої сесії обласної ради, повідомлю громаду – поїдемо разом, будемо говорити, ставити прямі питання, аби якось зрушити ситуацію з мертвої точки. До речі, на 6 жовтня ми подавали до облради усю інформацію по сільських радах, що стосується електрифікації.

Вікторія Черпак.

www.polissya.net

Про admin

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

5 коментарів

  1. Підкажіть чи є в нас в місті дизайнер інтер’єрів???

  2. Тока попробуйте згорят ваши будки синим пламенем…

  3. От нехай тільки перекриють Варшавку. Хтось не встигне на заплановану зустріч хтось на літак чи поїзд. когось не довезе швидка вчасно! Потім їхні ті будки разом з тим бидлом спалять. Янтаря на будки намили, а що з ремовцями порішати за гроші слабо? Хай держава дасть? Варшавку вони перекриють ну ну…

  4. Які бридкі та дволикі люди…. Як копати янтар та знищувати природу вони перші, а коли провести світло “хай і влада щось дасть”. Ви су*і завжди кричали, не трогайте нас і ми самі в своїх селах все зробимо. А тут уже обісралися…

  5. Причому тут перекриття “варшавки” до котеджів янтарщиків?в себе в селі щось перекривайте,задовбали вже з тою варшавкою,я раз півдня простояв на трасі,бо якісь дурні перекрили ,при чому тут водіїї які їдуть по справах бог знає хто звідки і куди і люди в маршрутках до ваших котеджів?Я би таких перекривальників розганяв би дубінками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X