Home / Регіональні новини / Стрілецький день у колегіумі (фото)

Стрілецький день у колегіумі (фото)

21 жовтня на базі Володимирецького районного колегіуму в рамках проведення єдиного стрілецького дня відповідно до програми підготовки підрозділів територіальної оборони пройшли практичні навчання із загоном територіальної оборони та старшокласниками навчального закладу.

В суботній холодний ранок учні оперативно зібрались на території військового містечка, а навчання почалися рівно о 9-ій, як і планувалось: дисципліна понад усе.

Після проведення інструктажу військовим комісаром Володимирецького ОРВК підполковником Сергієм Лісняковим учні розійшлись по группах. Там всі по черзі не просто слухали і дивились, а розібирали-збирали АК, зупиняли уявну кровотечу шляхом тампування рани на справжній вирізці м’яса, і навіть надавали першу медичну допомогу в уявних зонах бойових дій. Автомати справжні, але навчальні. Бронежилети, каски, турнікети, тактичні аптечки і ножі – все, як у солдат.

За словами волонтера Миколи Юраха, який безпосередньо навчав дітей надавати першу медичну допомогу після поранення, все це обладнання, що він із собою захопив для навчань – натівського зразка.

– Це волонтерська допомога нашим солдатам. Захватив дітям показати. До речі, американські примірники якісніші за вітчизняні чи китайські. Останні часто ламаються.

 А звідки маєте той досвід, яким ділились з учнями сьогодні?

– Я волонтер і капелан. Ми зобов’язані мати певний рівень підготовки, щоб надати не лише психологічну допомогу солдатам, а й першу медичну. Тому я, як і інші наші волонтери, раз у півроку проходимо медичну підготовку на тренінгах, що організовують госпітальєри та військові медики. В цьому році тренувались на полігонах Києва і Тучина. Окрім того, не раз був у зоні АТО волонтером, де часто доводилось спостерігати, як медики рятують наших солдат. Ось вже й досвід.

Учні, особливо хлопці, з цікавостю розглядають тактичні клинки.

– Прикольний ніж, лезо якісне, ювелірна робота, – перемовляються юнаки між собою.

Керівник занять з територіальної оборони, заступник військового комісара старший лейтенант Юрій Місько розповів, що такі загони територіальної оборони формуються в кожному районі, подібні планові заходи по підготовці особового складу проводяться по Україні.

– Вважаю, що захід організовано на належному рівні. Бачу, що особовий склад курсантів виявляє цікавість, вони мають можливість задати питання керівникам на всіх навчальних місцях і отримати відповіді, потренуватись у стрільбі, побачити на власні очі все наявне озброєння. Очікуваний результат – це готовність підрозділу до виконання завдань за призначенням. Його основна задача – охорона та оборона важливих державних об’єктів в районі у разі відкритої збройної агресії або введення режиму воєнного стану. В разі загрози терористичних нападів чи здійснення диверсій ці об’єкти повинні надійно охоронятися, аби забезпечити життєдіяльність підприємств та установ, які розташовані на території району.

Загалом близько сорока учасників загону територіальної оборони та курсантів колегіуму пройшли того дня практичні навчання, відшліфовували теоретичні навички стрільби з автомата АК-74, ПМ, вивчали матеріальну частину зброї. Спеціалісти тактичної, військово-медичної та інженерно-саперної підготовки розповіли старшокласникам про інженерні засоби, тактику ведення бою, методи охорону та оборони важливих об’єктів та надання першої медичної допомоги під час поранення та отруєнь.

Цікаво, що директор колегіуму Анатолій Остапенко висловив ось таке зауваження:

– Уже давно намалювалась тенденція – чи хороша вона, чи погана – не можу сказати, але вона є. Маємо в колегіумі ось такий військовий профіль. Прикро, але майже ніхто з учнів-володимирчан його не відвідує. Ось і на сьогоднішньому заході присутні в основному діти з сіл Володимиреччини або взагалі з інших районів та областей України.

Анатолій Федорович розповів, що час від часу колегіум обмінюється досвідом військової підготовки з учнями інших шкіл. І більше – учні колегіуму інколи навіть вчать своїх ровесників, демонструють їм свої знання. Скажімо, нещодавно обмінювались досвідом з учнями Городецької ЗОШ.

Наприкінці навчань польова кухня всіх пригостила смачною юшкою та компотом.

Миру нашій країні! Нехай нашим дітям ніколи не доведеться випробовувати свою військову підготовку на реальній практиці…

 Олена Стельмащук.

Про admin

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X