Home / Регіональні новини / Покійникам рішення суду не треба…

Покійникам рішення суду не треба…

Нові правила поховання: що варто знати

Останнім часом в мережі Інтернет і в деяких засобах масової інформації (та навіть на центральних телеканалах) поширюються чутки, що з 15 березня 2018 року поховати рідних можна буде тільки через … суд. І це, мовляв, призведе до немаленьких проблем. Аби з’ясувати, що відбувається і чого слід очікувати мешканцям району, ми звернулись до судді-спікера Володимирецького районного суду Олени ІВАНКІВ.

kpk

– З 15 березня 2018 року дійсно набирають чинності деякі зміни до Кримінального процесуального Кодексу України, в т.ч. і до статей, які регулюють порядок проведення експертизи. Однак будь-яких проблем для людей від цих змін очікувати не потрібно – пояснює. О.Іванків.

– Давайте уточнимо, і хай лікарі мене поправлять. Зараз для отримання свідоцтва про смерть у РАЦСі потрібно лікарське свідоцтво про смерть. Воно видається або лікуючим лікарем (мед.установою), коли відома причина смерті – хвороба, старість і т.д. Можливе також проведення патологоанатомічного дослідження, тобто в рамках лікувальних процедур і протоколів. В таких випадках НЕ проводиться експертиза ні зараз, ні потім, правоохоронні органи і суд не мають до цього відношення. ЦЕЙ порядок НЕ змінюється. ОДНОЗНАЧНО і ТОЧНО.

Другий варіант – коли причина смерті невідома, насильницька, від нещасного випадку і т.д. Зараз такі випадки реєструються поліцією і слідчий виносить постанову на судово-медичну експертизу. Після 15.03. такі випадки теж будуть реєструватись поліцією, але постанову для експертизи вже буде давати слідчий суддя. ВСЕ! більше НІЧОГО не змінюється. Тобто знову ж таки, збільшується робота слідчим суддям. Але люди, яким доведеться ховати рідних, ніяк не постраждають. Ім не треба буде нікуди ходити, брати документи і т. ін. Не хочу вдаватись у юридичні деталі, вони навряд комусь цікаві. Але родичі як отримували тіло після розтину, так і будуть йцого отримувати. Все інше – “кухня” слідства.

– Отже, розставимо точки над “і”.

І зараз, і після 15.03.2018 року досудове розслідування проводиться не у всіх випадках смерті. Тобто, якщо людина помирає від хвороби, і медична установа видає лікарське свідоцтво про причину смерті, будь-яких експертиз чи дозволів суду не потрібно. І тут нічого не зміниться.

Однак коли людина помирає при нез’ясованих обставинах, від нещасного випадку, насильницькою смертю, а також в деяких інших, передбачених законом випадках, за фактом смерті проводиться досудове розслідування. При цьому слідчий поліції або прокурор призначає судово-медичну експертизу, і виносить про це постанову. Після цього судово-медичний експерт виконує розтин та встановлює причину смерті. Такий порядок діє упродовж багатьох років.

З 15 березня 2018 року судово-медичну експертизу у випадку смерті особи буде призначати не слідчий поліції, а слідчий суддя – ось і вся зміна. Впевнена, що родичі померлих навіть не відчують різниці.

Ось як про це каже закон: відповідно до ч.1 ст.242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження. Слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо встановлення причин смерті. Клопотання про проведення експертизи розглядає слідчий суддя місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, як це передбачено ч.3 ст.244 КПК України.

Таким чином, після того, як зміни набудуть чинності, при розслідуванні факту смерті на території Володимирецького району, слідчий поліції чи прокурор будуть звертатись до Володимирецького районного суду для призначення експертизи. Після цього слідчі судді нашого районного суду розглянуть це клопотання.

Тобто у крайніх випадках, означених вище (коли людина помирає при нез’ясованих обставинах, від нещасного випадку, насильницькою смертю) до суду з клопотанням звертатимуться не родичі покійного, а слідчий поліції чи прокуратури.

У свою чергу запевняю читачів, що ми, слідчі судді Володимирецького районного суду, не зволікатимемо із прийняттям рішення і по можливості вирішуватимемо у невідкладному порядку, тобто у день звернення.

Тому повідомлення про нагромадження проблем, неможливість поховати родичів, необхідність звертатись до обласного центру, м’яко  кажучи, надумані. Звичайно, дещо збільшиться навантаження на суд, однак впевнена, що ми з цим впораємося, – пише сайт polissya.net.

Про Varash Info

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X