Home / Регіональні новини / Кір не жартує. Район на грані епідемії (фото)

Кір не жартує. Район на грані епідемії (фото)

img310107До написання цього матеріалу спонукав нещодавній спалах кору в селі Сопачів. За офіційними даними, в районі захворіло 31 особа, з них 28 дітей і 3 дорослих.

Найбільше зареєстровано хворих в Сопачеві – 21 дитина, а в Половлях – 6 хворих діток з однієї сім’ї.

Одним із факторів захворюваності серед дітей є відсутність вакцинації, і не через проблеми з постачанням цієї вакцини в закладах охорони здоров’я, а в зв’язку з відмовою батьків щеплювати своїх дітей.

Ще раз про кір розмовляємо з завідувачкою Володимирецької АЗПСМ сімейною лікаркою Ольгою ПІДВИШЕННОЮ.

img310105

– Кір повернувся в Україну. Треба говорити про епідемію – чи не все так лячно?

– Так, кір повернувся і атакує дорослих. З 28 грудня 2018 по 3 січня 2019 на кір в Україні вже захворіли 2 305 людей — 966 дорослих та 1 339 дітей. За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2019 року від ускладнень кору померла дитина.

У 2018 році на кір захворіли 54 481 людина – 20 204 дорослих та 34 277 дітей. 16 з них померли. Серед померлих – ті, хто не мали щеплення взагалі або не було їх необхідної кількості.

Вакцинація – єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у регіоні зафіксовано спалах захворюваності. Найчастіше хворіють діти 5-9 років – це підтверджує те, що це ті діти, які пропустили щеплення від кору, їх імунітет недостатній, щоб захистити їх від хвороби.

В Україні зареєстрували 6 летальних випадків від ускладнень кору за період з 28 грудня 2018 року по 25 січня 2019 року. Всього ж захворіли 11,7 тисяч українців.

Упродовж четвертого тижня 2019 року корем захворіли 3279 людей, із них 1929 дітей. Згідно повідомлень «Укрінформ», показники захворюваності з початку 2019 року майже такі, які фіксували в довакцинальний період 1968 року.

– Чи є якісь особливості у виникненні епідемій?

– Так, найбільше на цю недугу хворіють у західних областях – Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Волинській областях. Це регіони, де найнижчий рівень вакцинації. За минулий тиждень до аутсайдерів приєдналася Вінницька область, де спалахи у трьох районах.

Цього року треба очікувати циклічного підвищення рівня захворюваності на кір, що відбувається кожні чотири-п’ять років. За даними Центру громадського здоров’я, 65% хворих не мали жодного щеплення від кору у попередні роки. Вони є джерелом поширення хвороби і для тих, хто вчасно отримав щеплення. Хворіють діти й дорослі, які раніше отримали щеплення.

– Пані лікарко, попрошу нагадати читачам симптоми кору.

– Кір – гостре інфекційне захворювання, яке проявляється гарячковою реакцією, катаральними явищами, висипом на шкірних покривах та слизових оболонках щік.

Перші симптоми захворювання на кір схожі на серйозну простуду – висока температура тіла, нежить, чхання, запалення горла, настирливий сухий кашель. Хворий може відчувати сильну втому та слабкість. Відбувається почервоніння очей, набряклість повік, сльозотеча, боязнь світла. Хворий має «заплаканий» вигляд. Крім того, може спостерігатись діарея та бути збільшеними лімфовузли.

Одночасно або через 1-2 дні на слизовій оболонці м’якого та твердого піднебінь з’являються червоні плями неправильної форми. У цей період інфікована людина є найбільш заразною.

Характерне для кору висипання на тілі, як правило, з’являється аж на 3-5 добу від початку нездужання. Напередодні появи висипу початкові симптоми можуть дещо послабшати, однак після цього температура тіла знову підвищується до 38-39 °C, посилюється інтоксикація та катаральні явища з боку дихальних шляхів та очей.

Поява висипу при корі має свої особливості, що дозволяє розпізнати хворобу. Висип червоного кольору, з пухирцями, сильно виражений, місцями він зливається. Характерною є поетапність його появи. Спершу він з’являється на обличчі та шиї (перші елементи спостерігаються за вухами та на переніссі), потім на тулубі, а опісля на кінцівках. Цей період триває 3-4 дні. Поступово висип починає згасати і зникати у тому ж порядку, що і з’являвся. На його місці залишається пігментація, згодом починається висівкоподібне лущення. Разом зі зникненням висипу температура тіла також нормалізується і стан хворого швидко покращується.

img310106

– Тобто якщо висип проходить, то, вважай, хворобу подолано?

– Однак радіти ще рано. Адже чи не найбільша небезпека хвороби може чатувати попереду. У період реконвалесценції сильно знижується опірність організму, внаслідок чого на етапі одужання часто виникають ускладнення.

Найбільш небезпечні і поширені ускладнення, до яких може призвести кір: пневмонія, порушення зору (іноді повна його втрата), отит, ларингіт, енцефаліт (запалення головного мозку), стоматит, поліневрит (множинне ураження нервових волокон) тощо.

Крім того, через збій в роботі імунної системи людина ще щонайменше два місяці (!) залишається надзвичайно вразливою до будь-якої іншої інфекції. Також після перенесеного захворювання організм дуже ослаблений. Якийсь час може спостерігатись нездужання, відсутність належного апетиту та швидка стомлюваність.

– Що іще варто знати про кір нашим читачам?

– Це висококонтагіозне гостре вірусне захворювання. Хворіють на нього нещеплені діти, які часто перебувають в організованих дитячих колективах, зокрема відвідують школи та дитсадки. Крім того, до кору вразливі підлітки й дорослі, котрі раніше не хворіли на цю недугу і не отримали вакцини проти неї. Вони є надзвичайно сприйнятливими до вірусу кору і у разі інфікування хвороба перебігає важче.

Джерело інфекції – хвора на кір людина. При цьому заразною вона є з моменту появи перших ознак хвороби і аж до п’ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться. Вірус передається повітряно-краплинним шляхом. Він потрапляє до здорового організму через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів від хворої на кір людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні та кашлі.

– А як і де можна підхопити цю хворобу?

– Кір надзвичайно заразний. Його легка передача від людини до людини зумовлена летючістю збудника. Вірус кору легко потрапляє у сусідні з хворою людиною приміщення завдяки потоку повітря. Він може проникати через замкові та інші щілини у дверях, вікнах, вентиляційну систему будинку тощо. Відтак інфікуватись кором можна навіть просто перебуваючи із хворим в одному будинку і не контактуючи з ним.

– Тобто заразитися може кожен?

– Сприйнятливість людини до кору дуже висока. Це одна з найбільш контагіозних інфекцій. Практично всі діти і дорослі, які не хворіли на кір і не щеплені проти нього, контактуючи з носієм інфекції, захворюють. Оскільки контагіозність вірусу складає майже 100%, приміром, у робочому чи навчальному колективі від одного хворого протягом дня кором заразяться усі, хто не має імунітету проти цього захворювання.

– І ніяк не вберегтися?..

– Слід пам’ятати, що вірус нестійкий до сонячного проміння. Потрапивши у довкілля, він швидко гине. Для того, аби запобігти «міграції» вірусу будинком і знизити ризик інфікування його мешканців, достатньо регулярно провітрювати усе приміщення. Насамперед це варто робити у кімнаті, де перебуває хворий.

– Яке лікування хворого на кір? Чи можна лікуватися самотужки?

– Неускладнений кір лікують в домашніх умовах під спостереженням лікаря. При важкому перебігу хвороби чи розвитку ускладнень хворого госпіталізують до медичного закладу.

– А діти?..

– Так, передусім госпіталізація може знадобитись дитині. Зокрема терміново слід викликати лікаря, якщо дитина дуже млява, її важко розбудити, має сильний головний біль, висока температура тіла тримається більше тижня, діарея – більше двох тижнів, спостерігається зневоднення організму. Ліків від кору немає – хворим призначають комплексну терапію, яка спрямована на боротьбу з симптомами кору і підвищення імунітету. Важливо, щоб у приміщенні, де лежить хворий, щодня робили вологе прибирання та часто провітрювали його.

– Яка профілактика цієї недуги?

– Єдиним (!) способом запобігти захворюванню на кір, а також попередити розвиток тяжких ускладнень, є активна імунізація населення. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у 6 років. За епідемічними показами (після контакту з хворим) може бути проведена екстрена вакцинація дітям та дорослим віком до 30 років, що не хворіли і не були щеплені проти кору.

Тож якщо наші читачі хочуть зробити вакцинацію від кору, то їм слід звернутися до свого сімейного лікаря. Там їм буде надана вичерпна інформація про вакцинацію і при потребі зроблять щеплення.

Дуже прошу прислухатися до поради: не займайтеся самолікуванням! Адже не настільки страшна хвороба, скільки ускладнення!

– Дякую за розмову!

Лариса Сарницька

polissya.net

Про Varash Info

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X