Home / Новини РАЕС / Ядерна школа РАЕС: краще один раз побачити, аніж сто разів почути (фото)

Ядерна школа РАЕС: краще один раз побачити, аніж сто разів почути (фото)

На Рівненській АЕС завершується тиждень ознайомчих одноденних стажувань учасників молодіжного проекту «Ядерна школа на РАЕС», який проходить за підтримки Українського ядерного товариства та керівництва електростанції.

29542710_634187493579603_7796486999645999513_npppp

У ході стажування тонкощі роботи начальників цеху теплової автоматики та вимірювань (ЦТАВ), електричного (ЕЦ) та турбінного цехів №2 (ТЦ-2) пізнавали останні із когорти стажерів – Богдан Самойлов, Андрій Марко та Дмитро Панчук.

Учню першого курсу професійно-технічного училища (ПТУ) РАЕС Дмитру Панчуку, як майбутньому слюсарю з ремонту реакторно-турбінного устаткування випала унікальна нагода поспілкуватися з висококласним фахівцем, начальником ТЦ-2 Василем Шепітчаком, який має почесне звання «Заслужений енергетик СНД». Разом із ним юнак відвідав машинний зал турбінного відділення та блочний щит керування енергоблоку №3.

29570593_634697893528563_914738535238076422_neke

Стажування першокурсника ПТУ Богдана Самойлова, наставником якого став начальник ЦТАВ Віталій Корольчук, розпочалось із селекторної наради та наради з виконання заходів Програми продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки генерального директора РАЕС Павла Ковтонюка. Далі у програмі відвідування – робочі місця оперативного персоналу ЦТАВ енергоблоків №№1-4, блочні щити керування енергоблоків №1 та №3, резервний щит керування та щит електрообладнання систем управління та захисту реактора. Також першокурсник побував на резервній дизель-генераторній електростанції (РДЕС 31) та машзалі енергоблоку №3.

«Приємно бачити в очах потенційних енергетиків бажання розвиватись та дізнаватись щось нове. Під час обходу машзалом я помітив, що Богдан зацікавився електропровідною арматурою, схемою управління, розглядав засувки та регулюючі клапани. За його словами, він докладатиме зусилля, аби після закінчення ПТУ прийти працювати на РАЕС», – прокоментував Віталій Корольчук.

У свою чергу, Богдан Самойлов зазначив, що найбільше його вразили кількість, розміри технологічного устаткування на об’єктах електростанції та робоче навантаження керівника підрозділу. «Про такий промисловий гігант – Рівненську АЕС я вперше дізнався у школі, потім багато чув від батьків та знайомих, проте, як кажуть: «Краще один раз побачити, аніж сто разів почути». Після знайомства з підприємством виникло почуття великої поваги до працівників станції, які виконують таку складну та відповідальну роботу з обслуговування та ремонту найсучаснішого обладнання», – поділився враженнями стажер.

29597735_634698780195141_719826737762467874_nllgoshlg

Не менш захоплюючим виявилось стажування і для Андрія Марка, який навчається на другому курсі ПТУ за спеціальністю «електромонтер з обслуговування електроустаткування». Ознайомчу екскурсію для нього провів його куратор – начальник електричного цеху Сергій Семенов, в рамках якої стажер побував на пристанційному вузлі енергоблоків № 1, 2, поблизу градирень, у машзалі енергоблоку №3, приміщенні комплектного розподільчого пристрою 0,6 кВ етажерки електротехнічних пристроїв енергоблоку №2 та поперечної етажерки електротехнічних пристроїв 0,4 кВ першого каналу системи безпеки енергоблоку №2, щиті постійного струму та кабельному на півповерсі енергоблоків №№1, 2. Також хлопець дізнався про специфіку роботи та розташування блочного, резервного трансформаторів та трансформатору власних потреб, особливості роботи та переваги нового сучасного електротехнічного обладнання, яке буде встановлено на РАЕС в рамках продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 та в рамках планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №2.

«Хоч це вже і не перше моє знайомство із Рівненською АЕС, не скористатися нагодою ще раз її відвідати я не міг. Вперше я тут побував два роки тому під час індивідуальної екскурсії, яку для мене організували, як для 30-тисячного відвідувача інформаційного центру РАЕС «Полісся». Після того сповнений вражень, я переконався у престижності та важливості праці атомників, тому і вступив до професійно-технічного училища РАЕС, – розповідає Андрій Марко, – Я жодного разу не пожалкував про рішення взяти участь у проекті Ядерна школа, завдяки якому я наочно побачив майбутнє місце моєї роботи, дізнався багато корисної інформації, зокрема, те, що на енергоблоці №3 є унікальний блочний трансформатор потужність 1 мільйон 250 тисяч кВА».

Як зауважили досвідчені рівненські атомники – куратори стажерів, проект «Ядерна школа на РАЕС» – важливий та необхідний, який обов’язково потрібно розвивати та підтримувати у майбутньому. Лекції, екскурсії та стажування проекту демонструють відкритість підприємства, готовність до співпраці із молоддю та є вдалим профорієнтаційним заходом.

rnpp.rv.ua

Про Varash Info

Читайте також...

ОБ’ЄКТИ НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА РАЕС ПЕРЕДАДУТЬ МІСТУ. ПРАЦІВНИКІВ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ РОБОТОЮ

Які саме дивіться у сюжеті телеканалу “Енергоатом”  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X