Home / Міські новини | Вараш / Василь Яніцький: “Полісся потребує додаткового госпітального округу та лікарень інтенсивного лікування”

Василь Яніцький: “Полісся потребує додаткового госпітального округу та лікарень інтенсивного лікування”

17 листопада народний депутат України Василь Яніцький на засіданні Верховної Ради звернувся із черговим запитом до Прем’єр-міністра України, МОЗ, голови Рівненської ОДА у зв’язку із ситуацією, що склалася навколо створення у Рівненській області госпітальних округів.

yanitskyj_vasyl_petrovych_3357_chupryna_vadym-_a

Розпорядженням Кабміну від 22 березня 2017 затверджено Перелік госпітальних округів Рівненської області, до якого увійшли Рівненський, Сарненський та Дубенський госпітальні округи. Сарненський госпітальний округ включаєзаклади, розміщені на території міст Сарни та Вараш, Володимирецького, Дубровицького, Зарічненського,Рокитнівського, Сарненського районів.

Василь Яніцький висловлює стурбованість ситуацією та відмічає: «Формуючи госпітальні округи, не дотримано вимог Порядку їх створення, затвердженого постановою Кабміну та не враховано особливостей північних районів Рівненщини. Тому ми вимагаємо створення ще одного госпітального округу, а також в усіх райцентрах округу залишити лікарні інтенсивного лікування. Інакше це призведе до погіршення медичного обслуговування, в той час, як реформа покликана підвищити його якість».

Народний депутат на підтвердження законності такої вимоги наводить такі аргументи:

– Не дотримано норм щодо відстані й часу. Зона обслуговування госпітального округу передбачає доставку хворого до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування за 60 хвилин, а радіус зони повинен становити 60 кілометрів. Зона обслуговування Сарненського округу значно перевищує  нормативи щодо відстані, наприклад,  до  Вараша – 69 км, Зарічного – 89 км. А із віддалених сіл цих районів до Сарн відстань становить 70-120 км. Стан доріг на Поліссі не дозволяє дотриматися встановлених по нормативах 60 хв. часу довезення пацієнтів до медичних закладів.

– Не враховано демографічну ситуацію в Рівненській області, в якій проживає 1 162084 осіб. До того ж, Рокитнівський район має найбільшу народжуваність в Україні. Госпітальний округ розрахований на обслуговування 250 тисяч населення, отож, їх можна створити в області 4.

– Не враховано, що 155-й округ є одним із найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС. Обов’язком Держави є забезпечення пріоритетності у наданні медичної допомоги людям, хвороби яких пов’язані з впливом Чорнобильської аварії. Внаслідок забрудненості території радіонуклідами, в північних районах області спостерігається ріст онкозахворювань. Вони посіли друге місце (після серцево-судинних) по рівню смертності та втрати працездатності в робочому віці. Якщо в цілому по Рівненщині приріст хворих на рак складає 2,4 %, то в північних районах ця цифра сягає 3,6.

– Не взято до уваги специфіку Поліського регіону. Зокрема розташування на території міста Вараш потенційно аварійного об’єкта – ВП «Рівненська атомна електростанція». РАЕС віднесена до Переліку об’єктів з особливим режимом роботи, що потребує проведення постійного моніторингу стану здоров’я населення міста та населення 30-ти кілометрової зони.

Упродовж останніх пів року Василь Петрович активно обговорює питання створення медичних округів в області на усіх рівнях. Нещодавно відбулася його особиста зустріч з цього питання з Володимиром Гройсманом та розмова із заступником в.о. міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком.

– Я ініціюватиму діалог з керівництвом Рівненської області щодо утворення додаткового госпітального округу. – каже народний депутат. – Щодо основного страху людей, нібито закриватимуть центральні районні лікарні, то я вимагатиму створення лікарень інтенсивного лікування І рівня у всіх районах округу та місті Вараш. Питання про лікарні інтенсивного лікування будемо вирішувати спільно із Радою госпітального округу.  Ми – особливий регіон в плані здоров’я, отож і уваги вимагаємо особливої.

Детально ознайомитися із змістом усіх звернень та запитів Василя Яніцького по медичних питаннях можна на офіційній сторінці Верховної Ради та Фейсбук.

Оксана СЛОБОДЗЯН.

polissya.net

Про admin

Читайте також...

Сумна звістка огорнула Вараш

22 березня в стаціонарі Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті №2 м.Харків помер молодший сержант …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X