Home / Міські новини | Вараш / Зменшення фінансування – злочинна дія місцевої влади проти громади (Відео, фото)

Зменшення фінансування – злочинна дія місцевої влади проти громади (Відео, фото)

Саме завдяки мудрого виваженого рішення народного депутата Вікторії Войціцької, було ініційовано перевірку мамографа. Результати перевірки показали, що він  працює правильно і хвилюватися немає чого, ніякої загрози для жінок немає – О. Коцюбинський.

whatsapp-image-2019-06-30-at-11-14-52-1

«Фінансування нашого Закладу на бюджетний 2019 рік було затверджено в сумі 62413000,00 грн., в тому числі – медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам – 30211300,00 грн. та кошти місцевого бюджету – 32201700,00 грн., які виділені згідно рішення Вараської міської ради від 14.12.2018 року №1310 «Про затвердження комплексної програми «Здоров’я» на 2019 рік за КПКВК МБ «Стаціонарна медична допомога населенню». За рахунок видатків місцевого бюджету передбачено часткове до фінансування видатків на оплату праці, придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, оплати послуг (крім комунальних), відрядження, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, видатки на соціальне забезпечення.

При цьому, зменшення фінансування лікарні призведе до зменшення фонду оплати праці на 5760600 грн., де середній рівень заробітної плати на сьогодні в середньому в половини працівників і так складає нижче прожиткового мінімуму (4088 грн. середня заробітна плата по закладу), де оплата праці молодшого медичного персоналу в більшості випадків зрівняна з заробітною платою лікарів з категорією, де в половини працівників проводиться доплата до мінімальної заробітної плати. І щоб там не казали про корупцію, але лікар теж людина, якому потрібно годувати сім’ю, «піднімати» дітей і при сучасному стані медичної галузі ще й намагатись надавати якісну медичну допомогу людям на засадах благодійності.

В зв’язку зі зменшенням фінансування заклад не в змозі повністю забезпечити всіх пацієнтів тими послугами які надавались до цього . Зменшено видатки на придбання паливно-мастильних матеріалів, дезінфікуючих та миючих засобів, утримання санітарно-технічного обладнання на суму 859000грн., видатки на харчування майже до нуля – в саме на суму 450220грн., видатки на придбання і так мінімум необхідних, в тому числі перев’язувальних матеріалів на 1912607грн., що в свою чергу повністю ляже на плечі пацієнтів, видатки на оплату послуг зменшаться на 487200грн. (а це повірка обладнання, метрологічні послуги, обслуговування кисневих систем, ліфтів та медичного обладнання), видатки на відрядження зменшаться на 69800 що під загрозу ставить навчання персоналу на курсах підвищення кваліфікації, захищені видатки на оплату комунальних послуг зменшаться на 1071080грн., а саме теплопостачання, водопостачання, водовідведення.

Це все є загрозою існуючій медицині в нашому місті, повноцінному, якісному наданні медичної допомоги населенню. Адже на сьогодні заклад виконує повністю свої обов’язки в рамках статуту – надання медичної допомоги та збереження здоров’я населення, забезпечення надання спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги працівникам атомної енергетики та промисловості, працівникам та населенню міста Вараш. На сьогодні заклад підтвердив вищу акредитаційну категорію, працює в системі управління якістю ISO2015, має відповідні ліцензії на медичну практику та статуси лікарні вищого рівня, надає якісні медичні послуги, намагається гідно перейти в комунальне підприємство при цьому зберегти всі напрацювання за всю історію свого існування.

Тоді ставиться питання: для чого міській владі потрібно знищувати медицину в місті, для чого ставити громадян міста в скрутне становище щодо забезпечення медичною допомогою.

Адміністрація закладу охорони здоров’я звертається до депутатів міської ради, до міського голови Анощенка та громади міста переглянути питання та взяти на контроль щодо вилучення бюджетних коштів та відновити фінансування».

Таке звернення, днями потрапило до нашої редакції.
Зважаючи на  те, що описана у листі проблема є дуже важливою для жителів міста, ми вирішили поспілкуватися із начальником СМСЧ № 3, О. Коцюбинським.

Олександре Володимировичу Ви один із тих керівників, кому доводиться переживати реформи. Розкажіть, як зміни у медицини проходять в нашому місті, зокрема на якій стадії реформування знаходиться вторинна медична допомога?

Вторинна медична допомога чекає політичної волі керівництва.

На сьогоднішній день ми в стадії реформування. Згідно планів реформи йде підготовчий період  реформування вторинної медицини, до якої відноситься і наш медичний заклад, тобто має бути створене некомерційне комунальне підприємство вторинного рівня до 1 листопада та повністю запрацювати по новій організаційно-фінансовій формі з 1 січня 2020 року.

Саме із цього часу має запрацювати договірна система із національною службою охорони здоров’я. Далі новостворене  комунальне підприємство із вищевказаною службою буде заключати договір, на ті послуги, які надаватиме пацієнтам. А уже згідно договору за ці послуги буде проводитися оплата (відшкодування лікарні). Це означає те, що чим більше медичний заклад буде надавати послуг, тим більше зможе отримувати коштів. Розпочати заключення договорів, ми повинні уже із 1 листопада, але перед тим наш заклад повинен отримати статус некомерційного комунального підприємства. Цю  функцію повинен виконати орган місцевої влади, і рішення про прийняття в комунальну власність прийнято вже давно. Нами було підготовлено всі відповідні документи та передані у виконавчий комітет, яка їх подальша доля ми не знаємо, хоча і не один раз зверталися до міського голови, щоб нам повідомили, хто відповідальна особа, хто слідкує за візуванням цих документів ( адже це потрібно, щоб планувати подальші дії). Відповіді ми так і не отримали.

Для того щоб наш медичний заклад перетворився у комунальний заклад, а згодом у підприємство, має бути рішення кабінету міністрів. На сьогоднішній день його немає, тому ми на стадії очікування. Це такий порядок. До речі в Україні на даний час проводиться пілотний проект. Остаточних висновків в реформуванні вторинного рівня ще немає.

При розгляді питання «Про внесення змін до бюджету м.Вараш на 2019 рік», з медицини було вилучено суму понад 10 млн. гривень Чим було аргументовано такі зміни? І які наслідки для СМСЧ №3?

Сергій Анощенко, зміг протягнути рішення про бюджет, зокрема вилучення коштів із медицини.

Після зміни керівництва міста на початку 2019 року, старим-новим міським головою, відразу було видане розпорядження про зупинення бюджету. Ми не одноразово пояснювали, що згідно бюджетного кодексу, вносити зміни тим паче в меншу сторону – порушення. І звісно депутати не йшли на те, щоб вносити зміни до бюджету розуміючи, що вилучати кошти із медицини, не можна

Але на минулій сесії, назбиравши голоси певної групи депутатів, міський голова зміг протягнути рішення про зміни до бюджету, зокрема вилучення коштів в сумі 10 млн. 630 тис. грн., а це третина коштів, які надає місто для утримання нашого закладу.

Бюджетні кошти, які були виділені для спеціалізованої медико санітарної частини №3 в кінці 2018, і так є мінімальними. Прийнята сума була розрахована для утримання персоналу, для того щоб послуги, які надаються населенню були достойні, якісні та повноцінні, а сам заклад утримувався на більш менш достойному рівні.

Як буде далі, сказати тяжко, один із варіантів це оптимізація, але і вона є загрозливою, оскільки у 2015 році ми уже проводили такі заходи. А саме оптимізували персонал медичних працівників із 960 на 560, скорочували ліжковий фонд, було 295 стало 200. Але головне, щоб ми не втратили ті функції, які на сьогодні виконує наша лікарня і за які ми в майбутньому будемо мати відшкодування від національної служби.

На чому доведеться економити?

Згідно прийнятого рішення про зміни до бюджету що лікар, а що санітарка не зможуть отримувати навіть мінімальну заробітну плату.

Згідно прийнятого рішення ми уже робили свої розрахунки, тому можу сказати наступне, що найбільша сума, а це 4 млн. 634 тисячі, буде знята із фонду заробітної плати. На сьогоднішній день середня заробітна плата, що у лікаря, а що у санітарки по закладу становить 4 тисячі 88 гривень. Нарахування заробітної плати для всіх медичних працівників проводиться згідно наказу міністерства охорони здоров’я та соціальної політики за єдиною тарифною сіткою. Преміювання проводиться відповідно до положення колективного договору та положення про оплату праці, при наявності економії фонду заробітної плати. На вилучені кошти ми могли б диференціювати та корегувати оплату лікарям надбавкою, премією, або ж сумісництво ( прийом в поліклініці). Тепер маємо те, що декілька лікарів уже відмовилися від сумісництва, адже хто захоче цілий місяць вести прийом в поліклініці і не знати, чи отримає за це кошти.

Доведеться скоротити видатки на придбання і так мінімум необхідних медичних препаратів, в тому числі перев’язувальних матеріалів.

Це все ляже на гаманець пацієнтів.  І раніше пацієнти дещо докуповували, а тепер все планове лікування хворі будуть купувати самостійно. Також під загрозою і надання невідкладної та екстреної допомоги.

Буде зменшено видатки на оплату послуг, а це повірка обладнання, метрологічні послуги, обслуговування кисневих систем, ліфтів та медичного обладнання. Нам доведеться практично припинити харчування, залишиться лише хліб, чай без цукру і каша. Також буде скорочено витрати на придбання паливно-мастильних матеріалів, дезінфікуючих та миючих засобів, утримання санітарно-технічного обладнання. А медикаментами ми й так обмежені Національним реєстром лікарських засобів, який обмежує бюджетну закупівлю, інколи самих необхідних медикаментів.

В одному із засобів масової інформації міський голова опублікував цитую: «Однак незважаючи на те, що усі потреби медичної галузі повинна була б забезпечувати держава, міська влада Вараша ніколи не залишалася осторонь проблем медиків та завжди йшла на зустріч, щороку виділяючи з бюджету міста значні кошти на медицину»…Тобто міський голова запевняє, що влада міста завжди допомагає медикам. Що про це скажете Ви?

Для підтвердження результатів перевірки роботи мамографа, ми взяли коментар у голови комісії

«Ставити палки в колеса», щоб потім дискредитувати.

Так, дійсно влада декілька років йшла на зустріч, підтримувала медицину, дофінансовувала її. За три роки було придбано хороше медичне обладнання, але повірте воно не потрібно особисто Коцюбинському чи якому певному лікарю, це обладнання потрібне для громадян, які є пацієнтами нашого закладу. Нам важливо, щоб той хто звертається за медичною допомогою, отримав її якісну та повноцінну. Я особисто та мої заступники стараємося все для цього зробити. Підтримка міської влади за минулі роки суттєва. Дана ожливість зберегти від радикальної оптимізації не тільки колектив, а й рушити гідно вперед в плані оновлення і збільшення нових методів лікування та діагностики за рахунок придбаного обладнання. Проте, якщо говорити про ситуацію, яка склалася на сьогоднішній день, стає чітко зрозуміло, що ця ж сама влада «ставить палки в колеса», аби потім дискредитувати не тільки мене, але і роботу всього медичного персоналу.

Про які саме перешкоди, Ви говорите?

Завдання активістів – знайти проблему там де її немає.

Зважаючи на останні події, коли активна і розумна частина громади та депутатів, даєсупротив міському голові та деяким членам виконавчого комітету, вони ж в свою чергу стараються мстити. Згідно нашого статуту, колективного договору, мого контракту із міністерством охорони здоров’я, я стою на сторожі майна, яке є державним. При цьому розуміємо, який вклад (частку), дає орган місцевої влади в плані збереження і матеріального забезпечення закладу. Адже все це по факту і так належатиме громаді. Проте є деякі люди які вже, своїми словами сказати, протягують руки до нього, хочуть зайняти свою нішу у керівництві, чого я в даному випадку не дозволяю. Для прикладу так звана перевірка із активістами. Особисто мені їх важко і активістами то назвати, тому що крім негативу у них нічого немає. Вони мають чітку задачу знайти проблему там де її немає.

Ви говорите про ту комісію, яка зараз активно обговорюється у соціальних мережах?

Кошти, які виділені із державного або міського бюджету має право перевіряти рахункова палата, або державна аудиторська служба, а не люди яких активістами назвати тяжко.

Так. Ця комісія, була створена міським головою після звернення так званих активістів пані Кравчук та Пявки, для того аби перевірити використання коштів міського бюджету. Перед тим ми з ними неодноразово зустрічалися як індивідуально, так і під час нарад в присутності депутатів, моїх заступників, неодноразово намагалися вести із ними діалог, проте крім негативу та боротьби із нами вони нічого не мають на меті.

Щодо самої комісії, то ніякого відношення до прямої перевірки закладу у них немає. Адже згідно законодавства комісія не має право самостійно проводити будь які перевірки. Вона має право засідати, складати плани перевірки, звертатися з ініціативою до перевіряючого органу. Кошти, які виділені із державного або міського бюджету має право перевіряти рахункова палата, або державна аудиторська служба. Але в нас у виконавчому комітеті є створений свій аудиторський відділ який проводить внутрішню перевірку. Ми допустили їх до перевірки, надали всі документи і на скільки мені відомо, до сьогоднішнього дня, ніяких зауважень не було. Що хотіли так звані активісти  в особі пані Кравчук та Пявки? Вони вимагали аби я з особистою перевіркою повів їх по відділеннях і показав все обладнання та оригінали документів.  Я не можу таку кількість людей, яких було близько 16 чоловік допустити до того. Вони підуть по відділеннях, де будуть знімати крик та галас, або ж  дивитися обладнання де в даний час проходять обстеження або лікування пацієнти, при цьому порушуючи режим закладу, права пацієнтів та персоналу, втручатися в персональні дані та конфіденційну інформацію. Також  я не впевнений, що такі депутати як Рожко, не полізуть до обладнання, не понатискають не потрібні кнопки або ж не позривають етикетки які є пломбами. Відповідальність за це несу я особисто  та лікар, який працює із ним.

Одним із звинувачень, яке Ольга Кравчук розмістила у соціальній мережі, було те, що  у інфекційному відділенні лікарі «заробляють» гроші на відремонтованих, благодійником палатах? Підтвердіть або ж спростуйте.

Всі відділення у лікарні відремонтовані за кошти благодійників, а не кошти міського бюджету.

Як я уже казав людей, які називають себе активістами, такими назвати не можна і вони шукають привід аби показати, які ми погані. Чому вони не бачать інші відділення, які були відремонтовані на кошти благодійників, а не за кошти міського бюджету. До речі, невелика частка коштів міського бюджету тільки в приміщенні жіночої консультації та частині покрівлі.

Щодо інфекційного відділення, то так дійсно там є палати які потребують ремонту і вони будуть відремонтовані з часом. Щодо оплати палат, які уже відремонтовані, то це не правда. Коли дитина потрапляє у інфекційне відділення, лікар встановивши діагноз, оформлює її в одну із палат, незалежно відремонтована вона чи ні. Ціль роботи відділення, розділяти та ізолювати різні інфекційні хвороби. На мою думку маму, яка лежить із дитиною в лікарні повинно більше цікавити здоров’я дитини та її стан, а не подерте підвіконня.

Ще одне із звинувачень у вашу сторону було, те що мамограф працює не правильно і приносить більше шкоди аніж користі.

За ініціативи народного депутата Вікторії Войціцької було перевірено роботу мамографа у СМСЧ №3.

Так, такі звинувачення були, але я їх вважаю абсурдом і офіційно спростовую. Декілька днів тому, дві громадянки, а це на скільки мені відомо ті самі «активісти», звернулися у приймальню народного депутата, Вікторії Войціцької для донесення негативної інформації про роботу та придбання мамографа.

Саме завдяки мудрого виваженого рішення народного депутата Вікторії Войціцької, було ініційовано перевірку мамографа. Результати перевірки показали, що він  працює правильно і хвилюватися немає чого, ніякої загрози для жінок немає. А саме обладнання працює безперебійно уже 3 роки.

Саме тому я хочу подякувати пані Вікторії, яка допомогла нам підтримати наш авторитет та спростувати ту брехню, якою нас обливають. Жодних доказів на рахунок того що ми робимо щось не правильно немає. І сьогоднішня перевірка це довела, так само як і те, що звинувачення так званих активістів – брехня.

Також хочу звернутися до наших громадян та попросити, аби вони в свою чергу аналізували інформацію, яка несеться із ЗМІ таких, як facebook, viber, адже не все то правда. Якщо в когось є питання ми завжди відкриті готові все розказати та показати.

Дякую за розмову.

Про Varash Info

Читайте також...

Сумна звістка огорнула Вараш

22 березня в стаціонарі Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті №2 м.Харків помер молодший сержант …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X