Home / Без категорії / Завдання міської влади – стабільність комунальної сфери Вараша (фото)

Завдання міської влади – стабільність комунальної сфери Вараша (фото)

У попередніх номерах газети «Вараш» наші журналісти неодноразово розповідали про те, що у місті були підняті тарифи на житлово – комунальні послуги. Також досліджували чому так сталося і чи дійсно таке підняття було економічно обґрунтованим. Про це ми запитували у багатьох відповідальних працівників комунальних підприємств.

Сьогодні ж ми вирішили порівняти тариф на комуналку у Вараші із іншими містами-супутниками атомних станцій та поставити це питання очільнику міста – О.Мензулу.

skrynshot-2018-12-09-15-13-03

Уже ні для кого не є таємницею, що за останні  4 роки наші ціни в платіжках не збільшувалися ні на копійку. В цей час Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), неодноразово коригувала ціну на теплову енергію. Спеціалісти виконавчого комітету Вараської міської ради з комунальної галузі розповідають про те, що у Вараші тарифи на житлово – комунальні послуги у порівнянні з іншими містами супутниками – найнижчі.

«Для прикладу, Южноукраїнськ.  За  водопостачання його жителі платять  15 гривень 20 копійок, а у нас – 14 грн. 57 коп., за водовідведення – 17 грн. 62 коп., в той час, як наші жителі – 15 грн. 7 копійок. За теплопостачання Южноукраїнськ оплачує – 242 гривні, Вараш – 167 грн 28 коп. За гарячу воду ціна у платіжках Южноукраїнська – 34 грн. 56 коп., у наших – 27 грн. 66 копійок. Енергодар та Нетішин тариф на теплопостачання та гарячу воду підняли набагато раніше ніж Вараш. У Енергодарі за одну гігакалорію тепла мешканці платять 182 гривні, у Нетішині після чергового коригування опалення коштуватиме 215 гривень за гігакалорію. Тому говорити, що у нас тарифи завищені – неправильно, адже у порівнянні із іншими містами – супутниками вони помірні. І найголовніше, новий тариф дозволить Кузнецовському міському комунальному підприємству працювати беззбитково і це є першим кроком до розблокування рахунків підприємства», розповідає начальник відділу майна комунальної власності, Ірина Савченко.

Ще у листопаді члени виконавчого комітету Вараської міської ради, голосують за підняття цін на житлово – комунальні послуги, а жителі міста до цього часу обговорюють це питання. Тому ми вирішили поспілкуватися з очільником міста, секретарем міської ради, тзп мілького голови Олександром Мензулом.

47687853_2188239177930325_5381841545148235776_n

«Чи дійсно підняття тарифів на комуналку було потрібно? Чим такий політично непопулярний крок є важливим для життєдіяльності Вараша?»

«За останні 4 роки фактично не переглядалася витратна складова комунального підприємства. Тобто витрати КМКП у зв’язку із ростом цін в Україні збільшувалися, а його доходна частина не змінювалася. Тому ми були вимушені підвищити тарифи, цим самим, збільшити цю доходну частину. Чому різко? А тому, що, як я вже сказав, останні роки на це питання ніхто не звертав уваги. Всі, швидше за все, більше дбали за все про свої політичні рейтинги, ніж про нормальне функціонування комунального підприємства. А коли згадати про те, що ми маємо рішення суду, який зобов’язує підняти тариф, то не зробити цього ми не могли. Адже НКРЕКП змінила тарифи для генеруючої організації РАЕС. Відповідно, ми також повинні були провести зміни. Та останні місяці цього з різних причин не робили. На разі ці всі причини врегульовані, виконком підняв тарифи і законних підстав не виконувати рішення суду у нас не було».

«Олександр Павлович, жителі міста хвилюються, що не кожен матиме змогу оплачувати нові платіжки і через це можуть виникати борги?»

«Якщо доходи мешканця міста не дозволяють вчасно оплачувати послуги, він має право звернутися до управління праці та соціального захисту. Всі соціально захищені верстви населення зможуть отримати пільги та субсидії відповідно до чинного законодавства. Тому хвилюватися абсолютно немає чого».

«І останнє питання. Чи зможе КМПК після підняття тарифів вчасно та в повному обсязі розраховуватися із РАЕС за поточні витрати? Як вирішується питання заборгованості КМКП перед атомною станцією?»

«Так, комунальна сфера у нашому місті вже стає стабільнішою. Ми розробили дорожню карту, яка передбачає практичні кроки направлені на зняття арешту з майна підприємства і врегулювання проблеми заборгованості. Наразі між РАЕС  і КМКП погодженні проекти мирових угод, які будуть затверджуватися рішенням суддів. Суди будуть проходити у місті Рівне. Всі документи також погодженні виконавчою службою, яка накладала арешт. Тому плануємо, що до кінця грудня арешт буде знято.

І вже під час чергової сесії буде внесено для обговорення декілька важливих питань, зокрема коригування програми підтримки КМКП. Завдяки цьому ми зможемо розтермінувати погашення заборгованості на 10 років.  Звертаю увагу, що Рівненська АЕС «не викручує» нам руки. Навпаки, розтермінування на 10 років – гуманний шлях вирішення даного питання. Також хочу наголосити, що погашення боргів комунального підприємства перед РАЕС в тариф не закладений і жителі Вараша не будуть його сплачувати».

Отже аналізуючи всі підготовленні нашими журналістами матеріали  щодо нових цін на комуналку, можна підвести підсумок і стверджувати, що новий тариф на житлово – комунальні послуги є обов’язковим та необхідним для Вараша. Подальше зволікання з вирішенням цієї гострої проблеми мало б негативні наслідки для комунальної сфери міста загалом та для кожного його жителя зокрема.

Наразі маємо інформацію про те, що уже найближчим часом зміна тарифів відбудеться ще у одному комунальному підприємстві – «Житлокомунсервіс». Чи насправді це так, Ви зможете дізнатися в наступних випусках газети «Вараш».

Вероніка Пилипчук

Про Varash Info

Читайте також...

Сумна звістка огорнула Вараш

22 березня в стаціонарі Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті №2 м.Харків помер молодший сержант …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X