Home / Регіональні новини / Збирали валюту, а померли, як «Плюшкін»: вражаючі подробиці про двох сестер, замерзлих у власній хаті на Рівненщині (фото)

Збирали валюту, а померли, як «Плюшкін»: вражаючі подробиці про двох сестер, замерзлих у власній хаті на Рівненщині (фото)

Без елементарних комунальних благ. Немає ні опалення, ні світла. В кожній з кімнат – купи мотлоху, а в сінях – дві кози. Саме таку картину застали сусіди та поліція, коли зайшли до будинку двох сестер Раїси та Зої на хуторі в селі Старий Корець. Пенсіонерок довго не бачили, тому односельці забили на сполох. І не дарма: тіла замерзлих жінок виявили в занедбаному будинку,- повідомляє press-centr.com.

20180124121848

71-річна Раїса та 65-річна Зоя жили відлюдниками. В одній із кімнат складали сіно для двох кіз, яких тримали, а в іншій – самі тулилися. Цей будинок навіть важко назвати житлом: всюди – гори сміття, мотлоху, сморід і лише одне ліжко. У вікнах замість скла – шмаття.

– Молодша – Зоя з дитинства мала психічні відхилення. Свого часу суд визнав її недієздатною, а опікуном призначив її старшу сестру – Раїсу, яка всім і заправляла. Я не раз казала їй, щоб заплатила гроші, які вони обидві отримували, та й провели б їм світло. Однак та відмовлялася це робити. Отак сестри все і запустили, — розповідає сусідка Надія Іванівна. — Знаю, що до них час від часу ходив наш сусід. Купував і носив їм хліб та інші продукти, аби мали, що їсти. Від іншої допомоги жінки відмовлялися. 

2

Раїсу знайшли мертвою на ліжку, молодша — замерзла в кутку поміж сміття. Експертиза показала, що обидві померли від переохолодження. Але правоохоронців, які прибули на місце, вразило зовсім інше.

– Сестри цілком могли себе забезпечувати. У них знайшли майже дві тисячі доларів готівкою, — зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Корецького райвідділу поліції Іван Крайняй. – І це ще не всі їх заощадження. Окрім валюти, в пенсіонерок було 15 тисяч гривень.

6

Згодом, з’ясувалось, що знайдені правоохоронцями в оселі покійних жінок кошти, далеко не всі їх заощадження. На пенсійному рахунку, за інформацією голови Жадківської сільскої ради, до якої належить і Старий Корець, у жінок було ще близько 60 тисяч гривень. Адже старша сестра отримувала державну допомогу, як опікун.

Серед людей прийнято про покійних говорити або добре, або взагалі нічого. Однак у селі за сестер-пенсіонерок почути щось добре дуже важко. Кажуть, що за життя багатьом позаливали сала за комір. А сільський голова Жадківки Ігор Якубець взагалі називає їх лінивими та шантажистками.

– Ми за рахунок сільради відремонтували їм в хаті грубку, поставили вікна. Однак жінки невдовзі шибки побили, а піч просто розвалили. Потім прийшли до мене і вимагали придбати їм нову хату. До речі, ми їм тричі пропонували переїхати в інше житло. Були варіанти старих, але охайних будиночків. Так ні! Вимагали придбати їм нову хату, – говорить пан Якубець. – Я подав заяву до районного суду, щоб позбавити Раїсу опікунства над Зоєю. Хотів у такий спосіб хоч якось допомогти меншій сестрі і відправити її з того жаху в будинок для пристарілих. Однак заяву не задовольнили.

4

Пригадують селяни, що жінок неодноразово на великі свята бачили поблизу Корецького монастиря, як ті просили в людей милостиню. Сільский голова припускає, що саме зібрані від жебрацтва гроші вони і переводили в долари.

Тим часом у соціальній службі кажуть, що неодноразово намагалися жінкам допомогти.

– Приїжджали до них додому, зустрічали в місті, пропонували допомагати на дому або оформити їх в будинок-інтернат, але сестри навідріз відмовлялися, — коротко зазначила заступник Корецького районного територіального центру соціального обслуговування Лариса Федорович.

8

Сестер уже поховали. Гроші на церемонію виділили з бюджету села. Тепер поліція розшукує родичів покійних, яким дістанеться будинок, земля та солідне грошове «придане».

Володимир МИКОЛАЙЧУК

Про Varash Info

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X