Home / Регіональні новини / Старателі розширюють території видобування бурштину у заповіднику з Білим озером(фото, відео)

Старателі розширюють території видобування бурштину у заповіднику з Білим озером(фото, відео)

Старателі Рівненщини – розширюють території видобування бурштину та закупляють нове обладнання. Наші кореспонденти проїхали лісами області – про те, що побачили – далі у сюжеті.

фото з соцмережі facebook

У високих чоботях – на мотоциклах і машинах – вони, як на завод, їдуть працювати. Жодних дозорних, жодних блок-постів. Відчуття, що бурштиновий промисел у Володимирецькому районі узаконили. Зовсім молоді хлопці із села Мульчиці намивають викопну смолу.

Їх не бентежить ані наша відео-камера, ані люди в камуфляжі. Тут звикли перекривати дороги цілими селами і не захищати мотопомпи. Тому ніхто не тікає. Ворушитися починають тільки після суворого попередження.

“- Пять минут і вас нема тут!”

Ось так – від дільниці до дільниці – поліцейські зупиняють видобування. Щоб вилучити помпи, потрібно кілька десятків людей зі зброєю і готовність іти на ризик, приміром, втратити службові автомобілі. Старателі трощать їх без остраху. Силу бійці оперштабу не застосовують, щоб не загострювати конфлікти, а поліцейські в райвідділках не квапляться розслідувати такі інциденти. Врешті – робота кипить. Ось ще одна бригада – неспішно збирається і йде. Навіть не забравши видобутого бурштину. Наздоганяємо. Віддаємо.

“- Ми ж не мародери, шоб забирати. Тримайте”.

У лісі зустрічаємо лісничого. Днями на території заповідника виявили новий канал. Його вирили місцеві, щоб забезпечити водою клондайки.

“Оце загнали на вихідні ескаватора і викопали. Це вже заповідник. Це вже перемой. Викопали за вихідні, які були”.

Просимо показати, яких збитків завдали заповіднику з Білим озером, реліктовими рослинами і рідкісними тваринами. Лісничий розповідає – цьогоріч старателі – як з ланцюга зірвалися.

“Якщо заїхати зараз глянути шо робиться, то вже тих типових і унікальних для Полісся природних комплексів вже немає.  Вісім гектарів площі пошкоджено в цьому році, наприклад, в тому було пошкоджено лише два гектари”, – розповідає Володимир Лойчик, лісничий Білоозерського лісництва.

Повалені дерева, широкі канали – ніби промислові, десятки кілометрів пожежних рукавів, стаціонарно встановлені помпи. Це територія біля заповідного Білого озера.

“Тут в окрузі, якщо рахувати Більську волю, Мульчиці, Озірці, до п’ятсот помп. Я думаю, що останній рік так набрали тих мотопомп і дуже важко бороться з ними”.

Після того, як у Володимирецькому районі з’явилася наша знімальна група, голова місцевої адміністрації Олексій Муляренко на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав – особисто оглянув заповідник. І навіть виклав відео, відзняте на місцях видобування. І власноруч написав заяву в поліцію. Ось тільки – хто завіз його на віддалені клондайки і чому він не викликав поліцію – загадка.



Подробиці

Про admin

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

2 коментарі

  1. Це вже пісєц,фініта ля комедія,та природа ,яка існувала всю історію людства,знищена за якихось декілька років(коментарі зайві)…….Не справляються мєнти,з цією янтарною наволоччю,то введіть армію,дайте наказ на ураження-якщо хтось почне копать от і все,…..але видно ніхто не хоче,всіх і все влаштовує,от тільки ми вже бачимо результати таких діянь,лісу нема,грибів нема,Біле озеро міліє,можна перераховувати безкінечно.Той хто хоче ,щось зробить-шукає спосіб,а хто не хоче-причину,от і весь сказ…

  2. Сергей

    Тот лесничий – самый первый старатель. Задайте себе вопрос, почему вы встретили лишь одну бригаду старателей? А я Вам отвечу потому, что лесничий всех предупредил, что будет проводится сьемка, вот все и свалили, а эта бригада скорее всего просто не знала про рейд. А вообще, пока нашему правительству выгодна нелегальная добыча янтаря, вы ничего не сделаете. У нас в Украине все происходит следующим образом: пока мусора (именно мусора, а не полиция, так как у нас полиции нет) подумают о том, что надо бы провести рейд против янтарщиков, то вторые уже знают о чем подумали первые и смотали свои помпы, приехали в свои села, стоят на дороге и ржут с глупых муссоров как те в пустую развозят государственный бензин (за который к стати платим мы с Вами), бьют государственные машины по разбитым дорогам и т.д. В общем бардак и к огромному сожалению, скорее всего так будет всегда, по крайней мере до тех пор, пока люди сами не начнут бороться за свои земли, озера, реки, леса, степи….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X