Home / Регіональні новини / Представник Адміністрації Президента зустрівся з громадським активом Володимиреччини

Представник Адміністрації Президента зустрівся з громадським активом Володимиреччини

dscn0330

25 жовтня в приміщенні райдержадміністрації відбулась зустріч громадських діячів району з представником Адміністрації Президента України – завідувачем відділу головного департаменту з питань внутрішньої політики Валерієм Смущинським. Зібрались посадовці органів державної влади, члени громадської ради, волонтери та активісти, повідомляє Володимирецька РДА.

Розпочав засідання голова райдержадміністрації Володимир Хоружий, запропонувавши виступити кожному та обговорити нагальні питання розвитку району, поділитись успіхами та відшукати шляхи вирішення посталих проблем.

Першими звучали питання щодо розвитку спорту Володимиреччини. Олександр Гребень та Сергій Вінник звернули увагу на недостатнє фінансування регіональних спортивних проектів, проте зауважили, що ситуація має позитивну тенденцію. Завдяки роботі місцевої влади організовуються спортивні змагання, ведеться пропаганда здорового способу життя серед молоді, створюються дитячі спортивні осередки тощо. Значну допомогу в цьому напрямку надає Благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край».

dscn0336

 

Віталій Друзь, голова профспілки освітян, запропонував розглянути державні реформи критично. Віталій Васильович наголосив, що все потрібно починати з відновлення виробництва, створення робочих місць та створення умов для зростання доходів громадян. Бо це відправний пункт якісної освіти, медицини, пенсійного забезпечення та усього іншого. Не погодився виступаючий з освітянською реформою в частині виборності посади директорів шкіл. Згадав також процес об’єднання громад, який, на його думку, штучно стимулюється з центру. Валерій Смущинський погодився, що «проблем багато, але це не Гордіїв вузол, який можна розрубати махом». Щодо директорів, то владі значно простіше призначити на посаду кваліфіковану людину, але демократичні принципи передбачають, перш за все, виборність керівників. Тому держава йде саме таким, європейським шляхом. Депутат районної ради Юрій Антонюк, людина, яка провела не одні перемовини з питань створення Рафалівської ОТГ, наголосив, що процес децентралізації виключно добровільний. Про це свідчать як уже створені громади, так і ті, що знаходяться ще на етапі формування. Процес створення ОТГ, який вміщає десятки зустрічей, консультацій, рішень різних сторін, якнайкраще свідчить про фактичну передачу адмінреформи в руки місцевих органів самоврядування.

Емоційними, проте конкретними в своїх виступах були місцеві волонтери – керівник фундації «Пагін милосердя» Леонід Ус, член Володимирецької спілки учасників АТО Микола Юрах та очільниця Володимирецької організації Червоного Хреста Галина Давидюк. Леонід Іванович розповів про дітей, які проживають в інтернатах та потребують регулярної допомоги. «Ми забезпечуємо допомогою близько тисячі дітей по 2 – 3 рази на місяць. Більшість з них – сироти. Вони потребують усього: продуктів харчування, одягу, канцтоварів, але найперше – уваги та турботи.»

dscn0331

 

Микола Юрах відкрив іншу сторону волонтерської діяльності – реабілітація бійців АТО. Серед «атовців» поширена думка, що повертаючись додому, вони тут «нікому не потрібні». І це треба виправляти, підкреслив Микола Анатолійович, «мають бути програми, які забезпечать функціонування реабілітаційних центрів», а суспільство повинно розуміти проблеми цих людей і допомагати в соціалізації. Наразі ж волонтерами ведеться спільна з владою робота за вказаними напрямками. В проектах є створення місцевого реабілітаційного центру для учасників АТО. Болючим для «атовців» є також питання виділення земельних ділянок, адже більшість з них – молоді люди, які мають потребу в забезпеченні житлом. Голова адміністрації Володимир Хоружий наголосив, що проблеми з виділенням земельних ділянок під будівництво для учасників АТО немає, а питання це перебуває на особистому контролі.

Галина Давидюк опікується людьми старшого віку, інвалідами, ветеранами, багатодітними сім’ями, дітьми-сиротами. Вона повідомила, що припинення фінансування з державного бюджету патронажної служби стало тяжким випробуванням для організації Червоного Хреста. Але вже зараз, завдяки співпраці з райдержадміністрацією, робота з такими категоріями населення знову налагоджена. Звісно, хотілося б збільшення фінансування соціальних програм шляхом залучення коштів як з місцевих, так і з державного бюджетів, а перспектива такого розвитку існує. Виконуючий обов’язки начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РОДА Олександр Корольчук запевнив, що співпраця держави з Червоним Хрестом є пріоритетом.

Голова профспілки медичних працівників Надія Воробей зупинилась на медичній реформі, висловивши надію на зростання доходів лікарів. Згадала виступаюча і створення госпітальних округів, зазначивши, що Володимирецький район має для цього усі необхідні умови: сучасна лікарня, населення району біля 120 тис. чол. (разом з містом Вараш), значна протяжність території та ін.. Володими Хоружий підкреслив, що питання створення такого округу у Володимирці піднімалось неодноразово і для району це був би кращий варіант, але впроваджувати реформу наразі потрібно згідно нинішніх умов – Володимиреччина у перспективі входитиме до госпітального округу у Сарнах.

Представники районної організації «Просвіта» привернули увагу присутніх до сфери культури. Марія Дуляницька висловила стурбованість зменшенням бібліотечних фондів. Людмила Босик, голова районної організації «Просвіта», наголосила, що культура – це основа патріотичного виховання, а тому фінансування повинно бути належним.

Обговорили також процес роздержавлення місцевих ЗМІ. Нагадаємо, що віднедавна газета «Володимирецький вісник» не залежить від фінансування чи інших факторів впливу органів державної влади та місцевого самоврядування. Присутні зазначали, що районна газета – основне джерело інформації для сільського населення, а тому щоб влада не стала «відірваною від народу», повинна існувати квота на публікації владних структур.

Завершив зустріч словами подяки за щирість та об’єктивність голова райдержадміністрації Володимир Хоружий, а представник Адміністрації Президента Валерій Смущинський пообіцяв усі підняті питання донести керівництву: «Ваші слова будуть враховані при прийнятті рішень керівництвом держави».

Про admin

Читайте також...

Топ-5 закладів Харкова: де замовити найсмачніші суші?

Де замовити роли в Харкові? Ось огляд на ТОП-5 закладів, в якому згадується відомий ресторан …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X