Home / Новини РАЕС / Радіоактивні відходи з РАЕС досліджуватимуть на ЧАЕС (фото)

Радіоактивні відходи з РАЕС досліджуватимуть на ЧАЕС (фото)

Cклад радіоактивних відходів (РАВ) Рівненської АЕС буде досліджуватись на Чорнобильській АЕС. Ці дослідження стануть першим етапом в процесі звільнення сховищ РАЕС від накопичених контейнерів із соле-бітумною сумішшю, так званим компаундом.

2018-01-30-16-05_laboratoriya_na_chaes

Енергетичною стратегією України на період до 2030 року відзначається, що безпечне поводження з РАВ є одним із найважливіших факторів сталого розвитку ядерної енергетики держави. Поводження з експлуатаційними РАВ на РАЕС включає збір, первинну обробку до стану, прийнятного для транспортування, та тимчасового зберігання РАВ у проектних сховищах.

Радіонуклідне дослідження зразків РАВ з Рівненської АЕС проводитимуть фахівці вимірювальної водно-радіохімічної лабораторії державного спеціалізованого підприємства «ЧАЕС». Спочатку розроблятимуться методики відбору проб та проводитиметься характеризація відходів. В цілому ж, планується провести відбір 35 проб соле-бітумного компаунду на Рівненській АЕС та дослідити в них вміст радіонуклідів, що важко вимірюються. Це необхідний етап, що передує кінцевому захороненню радіоактивних відходів.

У перспективі планується також вилучення та перевезення контейнерів з соле-бітумним компаундом на ДСП «ЧАЕС» та розміщення відходів в залізобетонних контейнерах на Промисловому комплексі з переробки твердих РАВ ДСП «Чорнобильської АЕС». Після цього відходи будуть спрямовані на захоронення до сховища твердих РАВ ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».

2018-01-30-16-05_kp_rav_raes

Варто відзначити, що минулоріч на РАЕС проведено комплексні випробування обладнання Комплексу з переробки РАВ, які утворюються в процесі експлуатації або вже знаходяться в сховищах. Введення комплексу в дію дозволить зменшити обсяги РАВ та кондиціювати їх для передачі на спеціалізовані підприємства для подальшого захоронення, що сприятиме підвищенню екологічності Рівненської АЕС.

rnpp.rv.ua

 

Про Varash Info

Читайте також...

ОБ’ЄКТИ НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА РАЕС ПЕРЕДАДУТЬ МІСТУ. ПРАЦІВНИКІВ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ РОБОТОЮ

Які саме дивіться у сюжеті телеканалу “Енергоатом”  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X