Home / Новини РАЕС / Для учнівської молоді стартував пілотний проект «Ядерна школа РАЕС»

Для учнівської молоді стартував пілотний проект «Ядерна школа РАЕС»

Вперше на Рівненській АЕС стартував новий для атомних електростанцій України, спільний з Українським ядерним товариством (УкрЯТ) проект «Ядерна школа РАЕС», ініціатором якого став генеральний директор електростанції Павло Павлишин. Захід створений з метою популяризації атомної енергетики, формування потенційного кадрового резерву електростанції та її позитивного іміджу. 

27 вересня в інформаційному центрі РАЕС «Полісся» було дано старт проекту за участю  керівництва енергогенеруючого підприємства: генерального директора Павла Павлишина, його заступника з персоналу Ігоря Вітковського, голови УкрЯТ на РАЕС Дмитрія Галкіна та начальника управління інформації та зв’язків з громадськістю Петра Кратіка.

Перше організаційне заняття у форматі лекції-бесіди для понад 30 учасників проекту – випускників ПТУ РАЕС, загальноосвітніх навчальних закладів міста-супутника та 30-кілометрової зони спостереження електростанції провів Павло Яремович. У ході лекції слухачі дізналися багато пізнавальної інформації, зокрема про історію створення Компанії та Рівненської АЕС, основні цілі, принципи та особливості діяльності електростанції, її роль та місце в енергетиці України, тенденції розвитку атомної галузі світу. Більш детально гендиректор розповів про кадрову політику підприємства: кількість персоналу, його середній вік, середню заробітну плату та навчання, яке вони проходять. Також слухачі мали змогу поставити запитання, на які отримали вичерпні відповіді. Зокрема їх цікавило питання перспективи працевлаштування на РАЕС.

«Ядерна школа РАЕС» триватиме 18 тижнів, до квітня наступного року. В рамках проекту на учнівську молодь чекає насичена програма заходів: лекції провідних фахівців та інструкторів РАЕС, доповіді учнів, спілкування зі студентами профільних вузів та молодими спеціалістами електростанції.

Також програмою передбачено лекції, присвячені принципу роботи АЕС, будові ядерного реактора, електротехнічним, гідротехнічним спорудам та хімічним технологіям. Цікавими стануть заняття на теми: культура безпеки, лідерство, робота в команді, розвиток управлінських навичок та ділові рольові ігри на теми: розвиток управлінських рішень та конфлікти. Учні матимуть змогу дізнатися, що таке паливний цикл, як здійснюється контроль за радіаційною обстановкою і яка загалом екологічна ситуація в Україні.

Слухачів чекають заняття, присвячені соціальній сфері і функціонуванню профспілкової організації РАЕС, екскурсії в інформаційний та навчально-тренувальний центри, на відкриті розподільчі пристрої (ВРП 110/330 кВ та ВРП 750 кВ), центральний пост контролю АСКРО та інші споруди Рівненської АЕС. Окрім того, наприкінці проекту учасники пройдуть тестовий професійний відбір, який проходять працівники під час працевлаштування на роботу.

Унікальною можливістю для школярів стане нагода постажуватись на різних посадах працівників  РАЕС, в тому числі й на посаді генерального директора та побувати на промисловому майданчику електростанції, де вони ознайомляться із технологічним процесом виробництва електроенергії. Після закінчення «Ядерної школи РАЕС» усі слухачі отримають відповідні сертифікати.

«Переконаний, що цей пілотний проект виявиться корисним для випускників Вараша як при виборі майбутньої фаху, так і для їх загального розвитку. Ставши учасниками «Ядерної школи РАЕС», вони отримали шанс покращити знання про атомну станцію і про ядерну енергетику в цілому та побачити масштаби виробництва електростанції із середини. Підприємство зацікавлене у розумних та перспективних молодих кадрах, які у майбутньому стануть досвідченими енергетиками, – підсумував Павло Павлишин, – РАЕС не зупиняється на вдосконаленні соціальної сфери міста-супутника. Одним із важливих завдань колективу атомників сьогодні – є активна участь у вихованні дітей та створення для них корисного і змістовного дозвілля».

«Про те, ким стати у майбутньому я вже давно визначився, тому і пішов навчатись до ПТУ після 9-го класу. Професія енергетика мені завжди подобалась, адже вона завжди була і є престижною та перспективною. Хотілося б внести і свій вклад в розвиток атомної галузі України, – поділився враженнями третьокурсник ПТУ РАЕС Максим Оштук. Сьогоднішня лекція виявилась дуже цікавою для мене. Також вразив відкритий діалог із генеральним директором електростанції Павлом Павлишиним. Сподіваюсь «Ядерна школа на РАЕС» дасть відповіді на всі мої запитання і ще більше поглибить мої знання».

www.rnpp.rv.ua

Про admin

Читайте також...

ОБ’ЄКТИ НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА РАЕС ПЕРЕДАДУТЬ МІСТУ. ПРАЦІВНИКІВ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ РОБОТОЮ

Які саме дивіться у сюжеті телеканалу “Енергоатом”  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X