Home / Блог / За останні два роки влада не знизила жодного податку для бізнесу

За останні два роки влада не знизила жодного податку для бізнесу

Українська економіка доти не вийде із кризи, поки влада не зменшить більшості податків, вважають у консалтинговій компанії AFS.

“За останні два роки влада не знизила жодного податку для бізнесу. Навіть навпаки запроваджувала різноманітні збори. Наприклад, через податок на купівлю валюти активізувався чорний ринок продажу доларів і євро. Через збір на АТО із зарплат бюджетників у багатьох зменшилася купівельна спроможність. Я вже не кажу про бізнес. Йому за останні роки ніяк не посприяли зменшенням податкового навантаження”, – говорить Володимир Марченко.

Сьогодні віце-прем’єр-міністр Павло Розенко повідомив протилежне. Мовляв, влада йде на зниження податків для бізнесу. За його словами, це підніме вітчизняну економіку.

“Важко зрозуміти, що мав на увазі Павло Розенко. Однак реальна картина зовсім інша. Через кризу та високі податки бізнес став ще частіше, ніж раніше, вдаватися до різних тіньових оборудок. Таким чином ховає кошти від податківців. Так само, як і при Януковичі, працюють конвертаційні центри. Які за 8-10 відсотків переводять кошти із безготівкового рахунку в готівку. Загалом система ніяк не змінилася”, – пояснює спеціаліст.

За його словами, для пожвавлення бізнесу й добробуту людей варто було б зменшити 2 основні податки. Це податок на доходи фізичних осіб і податок на доходи підприємств.

“Обидва становлять 18 відсотків. Якщо б податок на доходи фізосіб зменшити удвічі, то підприємствам не було б вигідно працювати із конвертаційними центрами. Простіше було б платити легальну зарплату. Бо так офіційний податок — 9 відсотків, а при роботи через конвертцентр треба було б заплатити 10. Зменшений податок на доходи підприємств вплинув би на інтерес іноземних інвесторів. Вони б більш охоче заходили на наш ринок і їм би не було резону приховувати свої доходи. Звісно, було б добре ще зменшити і податок на додану вартість. Однак найближчі 10 років цього робити не можна. Адже зараз у нас ПДВ-залежна економіка. Понад 50 відсотків доходу до бюджету саме йде із цього податку”, – говорить Володимир Марченко.

Нагадаємо, цього місяця Нацбанк збирається зняти пенсійний збір при купівлі й продажу іноземної валюти.

 Володимир Гук

Про admin

Читайте також...

Цифровий маркетинг: сутність та переваги

Цифровий маркетинг – це комплекс стратегій та інструментів, спрямованих на просування продуктів чи послуг через …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X