Home / Блог / «Приватбанк» швидше за все буде націоналізований

«Приватбанк» швидше за все буде націоналізований

«Там уже тиждень сидять представники НБУ (за іншими даними, доступ їм дали кілька місяців тому), їм передають електронні ключі, коди, серверне обладнання. Паралельно інформацію дивиться СБУ: більш ніж третина рахунків підприємств знаходиться в цьому банку, цікавить рух коштів», – повідомив співрозмовник.

Самі банкіри інформацію не підтверджують, хоча в політичних колах про операції з банком знають.

«Це угода під тиском США і МВФ. Фонд зацікавлений в тому, щоб ключовий банк працював за їхніми правилами і не міг використовуватися для політичного тиску, – вважає політтехнолог Андрій Золотарьов. – З іншого боку, Коломойському могли пообіцяти сприяння при приватизації – наприклад, Одеського припортового заводу».

За отриманими даними, ще в середині нульових частина земельних ділянок навколо заводу була скуплена структурами, близькими до групи «Приват».

«Це блокувало прихід інвестицій, оскільки не дозволяло розширювати потужності», – сказав співрозмовник видання в одеській адміністрації.

За даними джерел газети «Дзеркало тижня. Україна», Президент Петро Порошенко та олігарх Ігор Коломойський провели особисті переговори щодо подальшої долі Приватбанку та 50-відсоткового пакету акцій телеканалу «1+1». Коли саме це відбулося, не уточнюється. Але зазначається, що перемовини були на острові Капрі (входить до складу провінції Неаполь, Італія).

Нижче – пряма мова з публікації «Дзеркала тижня. Україна»:

«На тижні, що минає, “питання “Привату” знову сплило на поверхню — у високі політкола, а потім і в ЗМІ просочилася інформація про переговори між одним із власників банку Ігорем Коломойським і президентом Петром Порошенком про продаж останньому в розстрочку 50% телеканалу “1+1” за попередньою ціною в 250 млн дол. Причому обмінним лотом у торгах виступає, ні багато ні мало, подальша доля найбільш ощадного банку України. От лише висловлювані при цьому версії різнилися кардинально. За однією з них, Ігор Валерійович нібито поступається половиною “Плюсів” в обмін на не-націоналізацію, а за іншою, навпаки, — на націоналізацію Приватбанку, але на вигідних для себе умовах. Сторони переговорного процесу, звісно, поспішили все спростувати.

Однак джерела DT.UA інформацію про переговори не лише підтверджують, а й уточнюють: останній раунд відбувся на острові Капрі особисто між гарантом і олігархом. Нюансами схеми, нібито, займаються Олександр Грановський та Ігор Кононенко. Щодо підсумків — домовилися чи, навпаки, посварилися — різні джерела висувають протилежні версії. Причому обидві з них можуть бути вірними. Адже сторони переговорів — відомі господарі свого слова, тож як дати його, так і забрати кожна з них може легко», – констатує “Дзеркало тижня. Україна”.

МВФ

Посилаючись на власні джерела, газета також описує ставлення МВФ до ситуації довкола Приватбанку:

«Буквоїди МВФ, за інформацією DT.UA, не вірять в успіх оздоровчого плану НБУ. За попередніми домовленостями, якщо банк бодай на крок відступить від виконання інструкцій регулятора, його націоналізація має розпочатися негайно. За офіційною версією центробанку, “в такому разі фінансові втрати клієнтів банку відсутні”. Але всі розуміють, що це не так.

За інформацією DT.UA, чиновники МВФ пообіцяли українській стороні, що в разі націоналізації будуть особисто вести переговори з Коломойським і пояснювати йому, власнику не тільки “Привату”, а й інших численних активів за кордоном, чому не варто розгойдувати ситуацію і чим для нього особисто загрожуватиме можливий колапс української фінсистеми. Людина розумна все зрозуміла б, але архіризиковий гравець, яким є Коломойський, може й не дослухатися до попереджень. Тим більше, що і в рукавах Ігоря Валерійовича чимало козирів», – зауважує ДТ.

Платіжна система

“Проблема націоналізації не так у кредитах і вкладниках, як у платіжних системах банку. Через “Приват” здійснюється понад 50% усіх платежів і карткових переказів. Зайшовши в будь-який ресторан або магазин, ви з ймовірністю 50/50 користуєтеся терміналом “Привату”. Співробітники НБУ саме в цьому вбачають основний ризик, оскільки банк у разі націоналізації може паралізувати платежі в країні. Хіба не жарт, НБУ не знав, наприклад, де фізично розташовані сервери банку, — пояснює член парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Павло Різаненко. — Зараз, за моїми даними, навіть технічні питання можна вирішити, але гарантувати, що все піде гладко, ніхто не візьметься. У теорії все просто — приймається рішення, НБУ заходить у “Приват” і менеджмент банку починає виконувати їхні вказівки. На практиці є великі сумніви в тому, що менеджмент дійсно буде керований НБУ”.

Ще цитата зі статті «Дзеркала тижня. Україна»:

«Те, що націоналізація Приватбанку спричинить паніку на ринку, розуміють усі. Навіть якщо процес пройде без сучка й задирки (що малоймовірно), фінустанова на певний час призупинить свою роботу, платежі за рахунками в цей час здійснюватися не будуть, тисячі юридичних осіб стануть заручниками обставин, заблокують і рахунки фізичних осіб. Навіть якщо фахівці НБУ, які до цього сценарію напевно готувалися, спрацюють на відмінно, паніка не мине безслідно для економіки.

За інформацією, підкилимно обговорюваний варіант націоналізації (передачі державі активів) “Привату” може супроводжуватися масштабною заспокійливою PR-акцією для вкладників, МВФ і платників податків, з чиїми інтересами він, найімовірніше, розійдеться. Адже в разі націоналізації з установи буде виведено картковий портфель (тобто працюючі карткові кредити, що формують дохідну частину банку) і відповідні процесинги. Відбудеться це негласно (якщо ще до) або гласно (якщо вже після — через продаж цієї частини бізнесу), не має значення. Головне, прибуткова і функціональна частина цього бізнесу в результаті має опинитися підконтрольною нинішнім власникам, а державі — залишитися тільки вивіска, проблемні активи і боргові зобов`язання. Що, зі зрозумілих причин, виллється для платників податків у багатомільярдну суму. Чи розуміє це президент? Так. Чи готовий він на це піти? Не зовсім. Але у нього складне завдання: вирвати жало, не вжалитися й медку хапнути», – резюмує «Дзеркало тижня. Україна».

 

Про admin

Читайте також...

Цифровий маркетинг: сутність та переваги

Цифровий маркетинг – це комплекс стратегій та інструментів, спрямованих на просування продуктів чи послуг через …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X